Graniţe deschise pentru nemţenii care vor tratament în străinătate

25/04/2014

tratament strainatate

* CAS va deconta mai multe investigaţii

Potrivit Hotărârii aprobate de Executiv, persoanele asigurate în sistemul de asigurări obligatorii de sănătate din România, care se deplasează într-un alt stat membru UE, pot beneficia de rambursarea contravalorii serviciilor medicale, a medicamentelor și dispozitivelor medicale.

Astfel, Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ va putea face rambursarea costurilor pentru asiguraţii care se tratează în state membre ale Uniunii Europene. În unele cazuri, pentru a beneficia de asistență medicală transfrontalieră pacienţii nemţeni vor trebui să obţină o autorizare prealabilă eliberată de casa judeţeană. Practic, este vorba despre lărgirea sferei de asistenţă medicală oferită în statele UE, având în vedere că până în prezent doar foarte puţini români au putut beneficia de tratamente în străinătate, în limita decontărilor oferite de statul român.

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Neamţ a decontat, pe parcursul anului trecut, tratamente în statele Uniunii Europene pentru 277 de nemţeni. Aceştia au obţinut medicaţia necesară după completarea formularelor europene, prin care Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ, care decontează serviciile medicale primite de asiguraţi în spaţiul intercomunitar, sau în baza cardului de sănătate, pentru urgenţe. Reprezentanţii CAS Neamţ au subliniat că instituţia a decontat, pe parcursul anului 2013, pentru servicii medicale acordate în statele membre UE, suma de 3.225.585 lei, pentru 277 asiguraţi.

Au fost, din păcate, şi cazuri în care unii pacienţi au fost refuzaţi la tratament în unele state UE din cauză că statul Român a avut întârzieri la plata facturilor eliberate pentru medicaţia administrată altor bolnavi români. De acum, însă, lucrurile se vor schimba în bine şi nu vor mai fi piedici. Executivul a aprobat în şedinţă de Guvern Hotărârea pentru aprobarea normelor metodologice privind asistenţa medicală transfrontalieră. Potrivit Hotărârii aprobate de Executiv, persoanele asigurate în sistemul de asigurări obligatorii de sănătate din România, care se deplasează într-un alt stat membru UE, pot beneficia de rambursarea contravalorii serviciilor medicale, a medicamentelor și dispozitivelor medicale în conformitate cu prevederile actului normativ aprobat.

„Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi casele de asigurări de sănătate judeţene vor putea face rambursarea costurilor pentru asiguraţii care se tratează în state membre ale Uniunii Europene. Ministerul Sănătăţii va continua să deruleze politici de investiţii şi dezvoltare, astfel încât asiguraţii din România să beneficieze de aceleaşi condiţii de tratament cu cele din Uniunea Europeană. De asemenea şi pacienţii din Uniunea Europeană se vor putea trata în România”, a subliniat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Potrivit Hotărârii aprobate de Executiv, tipurile de asistenţă medicală pentru care se impune autorizarea prealabilă în vederea rambursării costurilor sunt: PET-CT (tomografie cu emisie de pozitroni) în regim ambulatoriu, servicii medicale spitaliceşti acordate în regim de spitalizare continuă şi spitalizare mai mare de 24 de ore pentru următoarele tipuri de tratament (implant sau înlocuire de defibrilator cardiac, endoprotezare articulară tumorală, implant segmentar de coloană, bypass coronarian cu/fără investigaţii cardiace invazive și naşterea), medicamente în tratamentul ambulatoriu, pentru care este necesară aprobarea comisiilor de experţi de la nivelul CNAS.

Rambursarea contravalorii asistenţei medicale transfrontaliere se efectuează de către casa de asigurări de sănătate care a întocmit solicitarea de acordare de prevedere bugetară, în lei, în termen de maximum 60 de zile de la data alocării de prevedere bugetară. Rambursarea se realizează la nivelul  tarifelor și prestațiilor din România şi nu trebuie să depășească contravaloarea în lei a asistenței medicale transfrontaliere achitate de solicitant.

De exemplu, în cazul în care o hernie de disc costă în România 1.000 lei și în statul membru X costă 1.500 lei, decontarea se face la valoarea de 1.000 lei, iar în cazul în care o peritonită costă în România 700 lei și în statul membru Y costă 500 lei, decontarea se face la valoarea de 500 lei.

Nu se suportă costurile referitoare la: contravaloarea serviciilor de cazare şi de călătorie suportate de persoanele asigurate şi costuri suplimentare suportate de persoanele cu handicap din cauza unuia sau a mai multor handicapuri atunci când beneficiază de asistenţă medicală transfrontalieră.

Acesta va avea pagină proprie de internet, precum şi numere de telefon, inclusiv gratuite (Tel-Verde), iar informaţiile vor fi disponibile în limba română şi engleză.

 

Geanina NICORESCU