Frig extrem: cod portocaliu de ger!

10/01/2017

*La Piatra Neamț, pe timp de noapte, minima aerului se va apropia de minus 20 de grade Celsius *Pe crestele masivului Ceahlău va fi ger extrem, respectiv minus 30 de grade Celsius *În Neamț, de vineri se potolește gerul

Și astăzi nemțenii care vor ieși afară se vor simți ca în Siberia. Meteorologii ne avertizează că temperaturile nocturne ale aerului vor scădea până aproape de minus 30 de grade Celsius. Așa încât, pentru astăzi, județul Neamț și aproape toată țara se află sub atenționare cod portocaliu, de ger persistent. Conform Administrației Naționale de Meteorologie, în intervalul menționat, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Transilvania și în Maramureș, gerul se va intensifica, astfel încât, minimele vor fi cuprinse, în general, între -29 și -15 grade Celsius, iar maximele între -15 și -10 grade Celsius.
În Neamț, și stratul de zăpadă este unul destul de consistent. De exemplu, ieri dimineață, pe masivul Ceahlău grosimea omătului măsura în jur de jumătate de metru, iar la Piatra Neamț și Roman câte 13 centimetri. Și la Târgu Neamț a nins consistent, astfel că stratul de zăpadă era de 18 centimetri. Ieri dimineață, la ora 6, pe masivul Ceahlău erau minus 25 de grade Celsius. la Roman și Piatra Neamț se înregistrau câte minus 12 grade Celsius. În Târgu Neamț, temperatura aerului măsura minus 13 grade Celsius. În țară, cel mai rece a fost pe Vârful Omu, respectiv minus 29 de grade Celsius.
Pentru astăzi, la Piatra Neamț, ANM estimează o vreme geroasă, cu temperaturi diurne cuprinse între minus 15 și minus 11 grade Celsius. Cerul va fi mai mult acoperit și e posibil să fulguiască. Noaptea, minima aerului se va apropia de minus 20 de grade Celsius. Și a doua zi, cerul va fi mai mult acoperit. La prânz, maxima aerului va indica minus 7 grade Celsius. După lăsarea întunericului, în orașul de sub poalele Pietricicăi vor fi minus 17 grade Celsius. Joi va ninge. După-amiază, temperatura maximă a aerului va fi de minus 5 grade Celsius. Vineri va apărea și soarele printre nori, iar gerul se va domoli. Temperatura maximă a aerului va fi de minus 1 grad Celsius. Noaptea, minima aerului va scădea până la minus 5 grade Celsius. Sâmbătă se încălzește vremea. Temperatura diurnă va urca până la două grade Celsius.
V. ANDRIEȘ