Foștii directori de școală care nu au promovat concursul ar putea rămâne „pe fotolii“

08/01/2017

Foștii directori de școală care nu au promovat concursul ar putea fi numiți la comandă în școlile în care nimeni nu și-a adjudecat formal postul.

Ministrul educației, Pavel Năstase, a declarat că a luat decizia ca acele cadre didactice care nu au promovat concursul de directori, dar au ocupat anterior funcțiile respective, să poată fi numite, temporar, în aceste posturi, până la organizarea unui nou concurs. Decizia a fost luată după ce Năstase ar fi primit sesizări din partea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, potrivit cărora constituie discriminare o notă a fostului ministru Mircea Dumitru, prin care se interzicea ca, în funcțiile de director și director adjunct rămase vacante după concurs, să fie numite persoane care au ocupat aceste funcții în școlile respective și nu au participat la concurs, precum și persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise.

Ministrul educației a luat, astfel, decizia de a acorda o derogare de la Metodologia pentru desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct. Pavel Năstase a precizat că măsura se referă la 358 de locuri de directori neocupate în urma concursului (5,59 la sută din totalul de peste 6.600) și la 308 posturi de director adjunct, la nivelul întregii țări.

La nivelul județului Neamț sunt 64 de posturi neocupate.

Au fost depuse 236 de candidaturi pe 199 de posturi (director/director adjunct), însă pentru 18 posturi, din 17 unități, nu a fost nici un concurent. Dintre cei 227 de candidați care au susținut proba scrisă, 183 au fost admiși, 38 respinși, 4 nu s-au prezentat, unul s-a retras și unul a fost eliminat. Din cele 199 de posturi de conducere din Neamț, 112 posturi vor fi ocupate de aceleași cadre didactice (cu concurs, pentru o perioadă de 4 ani), din care – 81 directori și 31 directori adjuncți; 23 de posturi de conducere vor fi ocupate de cadre didactice noi, din care – 16 directori și 7 adjuncți; 64 posturi de posturi vor fi ocupate de cadre prin detașare în interesul învățământului până la organizarea unui nou concurs, dar nu mai târziu de 31 august 2017, din care – 45 directori și 19 adjuncți, sau vor fi ocupate de foști directori.

Pavel Năstase a menționat că măsura este temporară, deoarece, în iunie sau, cel târziu, în iulie, va fi organizat un nou concurs pentru ocuparea posturilor vacante de directori și directori adjuncți.

Geanina NICORESCU