Fonduri europene pentru stupine

14/05/2017

*Finanțare în sumă de 15.000 euro *Vizați sunt apicultorii cu minim 75 stupi  *Proiectele se depun până pe 31 iulie

 

Apicultorii care au minim de 75 de stupi pot depune proiectele pentru finanțare europeană nerambursabilă prin PNDR 2014-2020. În total, alocarea financiară propusă în anul 2017 pentru Submăsura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici“ – unde pot depune proiecte și crescătorii de albine – este de 100 de milioane de euro. În sesiunea aferentă lui 2017, alocarea financiară stabilită pentru această submăsură este de 100 milioane de euro, din care zonei montane îi revin 21 milioane de euro. Pragul minim de selecție al proiectelor depuse este 15 de puncte. Sesiunea de depunere a proiectelor se va încheia pe 31 iulie, la ora 17.00.

Suma nerambursabilă pe care o poate obține un apicultor este de cel mult 15.000 de euro.

Stuparii trebuie să îndeplinească anumite condiții de eligibilitate. O noutate pentru sesiunea din 2017 este faptul că a scăzut dimensiunea minimă economică a fermelor mici la 4.000 de standard output, adică producție standard (SO), ceea ce înseamnă că, practic, se mărește numărul celor care pot accesa aceste submăsuri. Până acum, erau considerate ferme mici cele cu o producție între 8.000 și 11.999 SO, ceea ce înseamnă că în urma acestor modificări, vor deveni eligibili și apicultorii cu mai mult de 75-76 de familii de albine.

Președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea, spune că apicultorii privesc încrezători spre noile modificări, iar anul acesta ar putea depune în număr mare proiecte pentru fondurile europene. Apicultorii sunt interesați de această finanțare europeană nerambursabilă, mai ales acum, când s-a redus dimensiunea economică a stupinei, „standard output“-ul. Finanțarea de acum vine în continuare la ceea ce a fost la Măsura 141 – „Ferme agricole de semi-subzistență“. În acest context, finanțarea este interesantă mai ales că apicultorii pot să continue și cei care au luat bani europeni pe vechea măsura.

Cu siguranță, fondurile europene vor stârni interesul apicultorilor în primul rând datorită acestei schimbări cu dimensiunea fermei pentru le dă posibilitatea și apicultorilor mai mici să se dezvolte. Dacă până anul acesta puteau accesa doar cei care aveau peste 150 de familii de albine acum deja sunt incluși și acei apicultori care au 75 de familii. Deci se încadrează mult mai mulți crescători de albine la finanțarea europeană de acum. Restul condițiilor de accesare a acestei submăsuri au rămas neschimbate față de anii trecuți.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU