Fasolea, mai bine plătită

08/03/2016

Tina-Fasole*Subvenția suplimentară este de 180 euro/ha

Fermierii nemțeni care produc fasole boabe pentru procesare, vor obține, prin intermediul plăților cuplate, un plus de subvenție de 180 de euro/hectar.

La noi în județ, suprafețele cultivate cu fasole pentru boabe nu sunt chiar așa de mari. Bunăoară, anul trecut, fasolea a ocupat în jur de 300 hectare. Cu un an în urmă, suprafața cultivată cu fasole scăzuse foarte mult, fiind de doar 140 hectare. Sprijinul cuplat care se va primi din acest an cu siguranță va aduce schimbări în planul de cultură a fermierilor nemțeni. Sunt niște bani în plus, de care pot beneficia.

Una dintre condițiile pe care vor trebui sa le îndeplinească fermierii cultirvatori de fasole, cei care vor dori sa primească plăți cuplate, este aceea de a face dovada că au folosit sămânță autohtonă, certificată oficial.

Lista plantelor pentru care se alocă sprijinul cuplat include culturile de soia, lucernă, cartofi de sămânță și timpurii, precum și sfecla de zahăr, fasole și mazăre boabe pentru industrializare, cânepă, tomate, castraveți, mere și pere pentru procesare, legume obținute în sere și solarii.

Sprijinul cuplat este privit ca un bonus, asigurat din bani europeni, pentru stimularea fermierilor ca să investească în culturile agricole care au întâmpinat dificultăți în ultimii ani. Vorbim de o alocare financiaă suplimentară, care se adaugă la subvenția tradițională plătită pe suprafață și în sectorul zootehnic.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU