*Aceeași familie, dar plante diferite *Ambele sunt condimente și medicamente
Chimenul și chimionul sunt foarte asemănătoare ca aspect și proprietăți, fac parte din aceeași familie de plante (împreună cu feniculul și anasonul), însă sunt două plante diferite. E bine de știut că ceea ce numim noi „semințe“ sunt, în realitate, fructe atât în cazul chimionului, cât și în cel al chimenului.
Chimenul (Carum carvi) este o plantă ierboasă de origine mediteraneeană, cu rădăcina comestibilă, asemănătoare ca formă cu păstârnacul. El preferă un sol afânat, cu o bun drenare a apei, și multă lumină. Fructele chimenului sunt foarte aromate datorită uleiului eteric, care poate reprezenta chiar 7% din bob. Aroma chimenului este ușor dulce și înțepătoare, iar gustul este picant. Se folosește mai ales în prepararea pâinii cu semințe, a mâncărurilor pe bază de varză, a supelor și în realizarea unor feluri de brânză.
Chimionul (Cuminium cyminum) este originar din Asia și crește pe solurile argiloase, uscate. Are nevoie de foarte mult soare pentru a se dezvolta în condiții optime și pentru a produce fructe aromate. Chimionul este mai amar, dar are o aromă distinctivă și bogată. Acesta este folosit ca ceai medicinal, dar și în prepararea mâncărurilor mexicane, marocane și mai ales în curry.
Fructele uscate de chimion sunt uniform eliptice și brăzdate adânc. Chimenul este mai lung, iar spre capete devine conic.
*Surse de minerale și vitamine
Chimenul este bogat în minerale: fier, cupru, calciu, potasiu, mangan, zinc, magneziu. Conține vitamina A, vitamina E, vitamina C, complexul vitaminic B, antioxidanți și fibre. Chimenul ajută cu succes în tratarea gastritei, constipației (datorită conținutul ridicat de fibre) și altor afecțiuni intestinale. Tot datorită conținutul ridicat de fibre scade colesterolul sangvin. Semințele pisate de chimen se pun în apa de baie a bebelușilor pentru a le calma colicile. Aburul emanat de fiertura de chimen se inhalează pentru a ușura respirația și a vindeca bronșita.
Chimionul conține fier, mangan, magneziu, calciu. Fierul din chimion susține funcțiile de energizare și imunitate. De asemenea, chimionul ajută digestia și are proprietăți anti-cancerigene. Mai multe studii au conturat faptul că administrarea chimenului crește secreția de lapte matern, îmbunătățește calitatea laptelui și, de asemenea, reduce incidența colicilor la bebeluși. Se recomandă consumarea zilnică a 1-3 căni de infuzie combinată de chimion cu miere. În cazul în care apar inflamații ale sânilor, ragade, în timpul alăptării, se pune pe zona afectată o cataplasmă cu semințe de in și de chimion, macerate în prealabil, vreme de patru ore, în apă caldă.
*Chimen și chimion, în alimentația copiilor
Ambele pot fi introduse, ca atare, în alimentația bebelușului după vârsta de 6 luni. Semințele de chimen pot fi râșnite, iar pulberea obținută se poate presăra pe carne, se poate adăuga în mâncarea gătită pentru bebeluși.
Chimionul poate fi oferit bebelușului sub formă de ceai medicinal. Chimionul este totodată un condiment important în bucătăria indiană, mexicană și marocană și se folosește de asemenea la prepararea supelor și a murăturilor.
Pentru a păstra intensitatea aromei chimenului, acesta se râșnește spre a obține pulberea chiar înainte de a fi folosit, sau se prăjește puțin. Semințele de chimen pot fi râșnite și adăugate în pâine, biscuiți, prăjiturele sau, ca atare, în supă de varză.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU