*Proprietăți nutriționale și terapeutice de excepție
*Recomandată celor cu sistemul imunitar slăbit
*Singura miere consumată de cei alergici la polen!
Mierea de mană este singura miere naturală care nu este produsă din nectarul florilor. Este un tip de miere pe care albinele o produc prin colectarea sevei de pe frunzele sau ramurile unor conifere precum bradul, pinul, molidul sau al unor foioase precum stejarul și arțarul. O altă modalitate de producere a mierii de mană o reprezintă colectarea de către albine a excrețiilor produse de insectele care se hrănesc cu seva copacilor. Înainte de a fi eliminată de insecte, seva ingerată suferă anumite transformări în interiorul sistemului digestiv al acestora, îmbogățindu-se cu zaharuri și principii nutritive. Mierea de mană este mult mai închisă la culoare și mai puțin dulce decât mierea obișnuită. Din punct de vedere nutrițional, mierea de mană are în compoziția sa de 20 de ori mai multe minerale și oligoelemente decât mierea obținută din nectarul florilor.
Datorită bogăției de principii nutritive, mierea de mană are proprietăți nutriționale și terapeutice de excepție. Este o miere rară, deosebit de greu de produs și de extras, culeasă doar în anumite condiții de pe speciile de arbori, fiind și una din cele mai curate tipuri de miere. Mierea de mana are un preț mai ridicat decât celelate sortimente de miere, fiind mai scumpă și decât mierea de salcam.
Mierea de mană este singura miere ce poate fi consumată de persoanele alergice la polen! Mierea de mană este recomandată persoanelor care au sistemul imunitar slăbit.
*Moerea de mană, mult mai sănătoasă
Mierea de mană are o valoare deosebită pentru consumul uman. Spre deosebire de celelalte tipuri de miere, mierea de mană are câteva particularitati, care o fac mult mai sănătoasă. Este mai puțin dulce decât celelate tipuri de miere, având un conținut de fructoză mai scăzut. Are un continut mai ridicat de substante minerale, de aceea poate fi folosită in tratarea rahitismului și a spasmofiliei
Favorizează refacerea florei intestinale, oligozaharidele care intră în compoziția mierii de mană sunt prebiotice care susțin dezvoltarea bacteriilor bune din intestin. De aceea, este bine să consumi această miere în perioadele în care îți administrezi antibiotice, utilizate, de regulă, în tratarea infecțiilor bacteriene. Sprijină combaterea radicalilor liberi, antioxidanții din compoziția acestui tip de miere combat radicalii liberi și reduc daunele provocate de aceștia. În acest fel, mierea de mană contribuie la menținerea stării generale de sănătate a organismului.
Are acțiune antibiotică: proprietățile antibacteriene și enzimele din compoziția sa fac din această miere un agent antibacterian puternic, fiind remediul perfect în cazul tusei.
Susține activitatea nervoasă, în compoziția acestui tip de miere intră aminoacizi și minerale precum cobaltul, manganul, zincul, fosforul și sulful, care hrănesc sistemul nervos și susțin activitatea cerebrală. Odată cu îmbunătățirea funcțiilor cerebrale, se ameliorează semnificativ și abilitățile intelectuale.
Îmbunătățește imunitatea, grației concentrației de substanțe bioactive, mierea de mană crește imunitatea, fiind recomandată cu precădere în anemii, spasmofilii sau infecții respiratorii.
Previne osteoporoza, datorită prezenței calciului și sărurilor de magneziu, mierea de mană întărește oasele, prevenind osteoporoza și afecțiunile articulare.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU