*Mâncare de primăvară,cu efecte depurative, diuretice și tonice.
* Rădăcina este partea cu adevărat medicinală a șteviei
Ștevia este o plantă perenă crescută în flora spontană și în cultură. Pentru consum alimentar se culeg frunzele tinere, primăvara, atunci când se dezvoltă doar cele bazale. Ștevia se consumă ca atare, în salate, dar și sub forma unor preparate culinare, potrivit gustului și imaginaţiei fiecăruia.
Ștevia rămâne cunoscută și preţuită pentru faptul că este o mâncare de primăvară, cu efecte importante în combaterea toxinelor și resuscitarea organismului după perioada iernii. Efectele sale medicinale nu fac decât să amplifice plăcerea de a consuma ștevie.
Valoare medicinală au, mai ales, rădăcinile, care se recoltează toamna, atunci când perioada de vegetaţie a încetat, precum și seminţele. Ștevia conține în cantitate semnificativă vitamina C, acid tartric, acid oxalic și săruri minerale.
Pentru aplicaţii strict medicinale se prepară infuzie, decoct, cataplasme.
*Aliment și excelent medicament
Ştevia, alături de spanac, intră în categoria plantelor-minune, aducând beneficii organismului în ceea ce priveşte curăţarea de toxine, medicii nutriţionişti spun că este extraordinară într-o cură de detoxifiere. Preparatele din ștevie, în forma lor naturală, nefiartă, au proprietăţi depurative, diuretice, tonice. Consumul de ștevie este indicat, cu precădere, în lunile de primăvară, pentru detoxifierea organismului. Prin proprietăţile sale depurative, ștevia curăţă organismul de toxinele adunate în decursul iernii și, de aceea, este folosită cu succes în curele de primăvară. Prin influenţa sa asupra organismului, ștevia contribuie și la accelerarea proceselor de mineralizare, de reechilibrare a organismului, cândva fiind considerată și un antiscorbutic important. Capacitatea șteviei de a combate scorbutul trebuie luată în seamă și în ziua de azi. Ștevia este recomandată și în restabilirea echilibrelor gastrice, fiind alcalinizantă.
Rădăcina este partea cu adevărat medicinală a șteviei, preparatele având eficienţă în tratarea unor boli de piele, epuizare fizică și nervoasă, reumatism, gută, insuficienţă hepatică, icter, infecţii ale pielii. Preparatele din seminţe, sub formă de decoct, sunt folosite ca laxativ, ca purgativ.
Ștevia este foarte căutată pentru că poate înlocui zahărul în dieta diabeticilor, a celor cu probleme de sănătate sau care vor să slăbească, iar efectele sale sunt miraculoase.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU