Exerciţiu ISU: victime intoxicate cu fum la Telekom, salvate cu alpiniştii şi autoscara

12/09/2017

În Roman- explozie la Casa de Cultură

Agitaţie mare în centrul oraşului Piatra Neamţ, ieri, la ora 10, când pompierii au ajuns, cu forţe importante de intervenţie, la clădirea Telekom, „înecată în fum. Conform scenariului ISU Neamţ, la parterul clădirii erau 3 victime care nu s-au putut salva din cauza fumului dens, fiind evacuaţi cu ajutorul pompierilor şi preluaţi, apoi, de autosanitara SMURD şi salvarea pentru victime multiple, apoi duşi la spital.

Sublocotenent Adrian Rotaru, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ, ne-a declarat că, potrivit scenariului, în clădire se mai aflau 5 persoane, care nu au mai reuşit să iasă din clădire, două dintre ele fiind blocate la etajul 1, altele două la etajul 3 şi o persoană refugiată pe terasă. Pentru evacuarea exterioară a celor de la etajul 1 s-a folosit autoscara de intervenţie a ISU Neamţ, iar pentru salvarea celorlalte persoane au acţionat alpiniştii.

În aceeaşi zi, la ora 13, pompierii au desfăşurat o altă acţiune complexă, respectiv un exerciţiu de intervenţie la Casa de Cultură din Roman. Potrivit scenariului, o exlozie urmată de incendiu s-a soldat cu două victime. Una dintre ele a fost găsită, de efectivele de intervenţie ISU, în zona scenei, iar alta fusese surprinsă în clădire, sub dărâmături. Echipajele specializate ale ISU au evacuat victimele care, ulterior, au fost transportate la spital cu autosanitara, iar pentru evacuarea , de pe acoperiş, a celorlalte două persoane aflate în clădire la momentul deflagraţiei, au intervenit alpiniştii.

Geanina NICORESCU