Exercițiu de alarmare publică Prociv 2017

13/04/2017

Un exercițiu de alarmare publică va avea loc în perioada 18-21 aprilie 2017 în județul Neamț, dar și în toate județele din țară.

În această perioadă, va fi declanșat mecanismul de înștiințare a autorităților privind iminența producerii unor evenimente deosebite și vor fi acționate echipamentele dedicate de avertizare-alarmare a populației din zone posibil a fi afectate de dezastre, prin intermediul semnalelor acustice. „Exercițiul se va desfășura pe parcursul unei singure zile din intervalul menționat. Data și ora la care localitățile din județul Neamț sunt planificate să participe la exercițiu nu sunt comunicate de organizator, deoarece se urmărește verificarea timpului de reacție al autorităților la primirea acestor tipuri de mesaje, cât și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației (sirene) existente la nivelul comunităților“, a declarat sublocotenentul Adrian Gheorghe Rotaru, ofițerul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț.

În perioada vizată, nemțenii vor auzi semnalul de alarmare „Alarmă la dezastre“, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, în intervalul orar 10-15. De asemenea, în funcție de caracteristicile tehnice, vor fi testate și echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocală către populație. „Recomandăm cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările ISU Neamț pentru situații de urgență. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma «Exercițiu»“, a mai precizat sursa citată.

Exercițiul este organizat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență la nivel național, pentru testarea și verificarea unor echipamente din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă – PROCIV 2017. (C.I.)