Epidemia de rujeolă a coborât vârsta de vaccinare la 9 luni!

19/12/2016

Ministerul Sănătății, împreună cu experții Organizației Mondiale a Sănătății, ai Institutului Național de Sănătate Publică, ai Societății Naționale de Medicina Familiei și ai UNICEF, a elaborat și a pus în practică un plan de măsuri privind limitarea extinderii epidemiei de rujeolă, după ce numărul de îmbolnăviri în alte județe ale țării a ajuns la 1.725 de cazuri și există 7 decese confirmate, dintre care 3 la copii sub vârsta de un an.

„Prima măsură este coborârea vârstei de vaccinare cu prima doză de vaccin ROR la 9 luni, în conformitate cu prevederile internaționale privind acțiunile întreprinse în caz de epidemie și cu prevederile caracteristicilor produsului, deoarece principala caracteristică a actualei epidemii de rujeolă este că afectează și copiii cu vârsta sub un an (rata incidenței este de 68,8/100.000). De aceea, copiii vaccinați mai devreme conform acestei prevederi vor fi apoi vaccinați conform Programului Național de Imunizare la vârsta de 12 luni și la vârsta de cinci ani. De asemenea, recomandarea experților OMS este de a realiza cât mai repede recuperarea copiilor din grupa de vârstă sub cinci ani care nu au nicio doză de vaccin și a copiilor din grupa de vârstă 5-9 ani care nu au două doze de vaccin ROR conform Calendarului Național de Vaccinare.

Pentru punerea în practică a acestor măsuri, medicii de familie au început catagrafierea copiilor eligibili între 9 luni și 9 ani complet nevaccinați cu ROR și pe cei cu vârsta între 5 și 9 ani care au o singura doză de vaccin. În plus, acolo unde este posibil, asistenții comunitari și mediatorii sanitari au început deja convocarea copiilor la cabinet“, au precizat responsabilii din cadrul ministerului.

Stocurile de vaccin ROR sunt suficiente în acest moment, atât pentru vaccinările suplimentare, cât și pentru cele la termen. Astfel, la nivel național sunt disponibile în jur de 300 de mii de doze de vaccin ROR.

Conform celor mai noi date furnizate de Centrul National de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, în acest moment sunt confirmate cazuri în 32 de județe. Cele mai multe sunt în Arad (454), Mureș (238) și Timiș (240).

Geanina NICORESCU