Elicopter pentru salvarea unor victime cu traumatisme prin cădere

11/04/2017

Elicopterul SMURD de la Iași a fost solicitat de două ori în weekendul trecut, la Roman și în Piatra Neamț, pentru a prelua doi pacienți cu leziuni grave la nivel cranian.

În primul caz, echipajul SMURD Iași a fost chemat de medicii urgentiști de la Spitalul Municipal Roman, pentru transferul interclinic al unui bărbat în vârstă de 43 de ani, din Gherăești, aflat în stare de comă grad III. Pacientul fusese găsit, sâmbătă, în agonie, într-o casă în construcție, la baza unor scări fără balustradă.

„Echipajul medical care s-a deplasat la solicitare a găsit victima în stare de comă de gradul III post traumă prin cădere de la înălțime. Pacientul a fost transportat de un echipaj cu medic la Compartimentul de Primiri Urgențe a Spitalului Municipal Roman și apoi pe stadion, în vederea efectuării transferului interclinic cu elicopterul la Clinica de Neurochirurgie «Nicolae Oblu» Iași“, a precizat dr. Dorice Albu, manager general interimar la Serviciul de Ambulanță Județean Neamț.

Cea de-a doua solicitare a aparatului de zbor SMURD Iași a fost făcută duminică după-amiază, de către urgentiștii Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Neamț. Doctorii au luat această decizie pentru transferul interclinic la Iași a unui pacient în vârstă de 50 de ani, cu hematom subdural și otoragie, adus cu salvarea de la Poiana Crăcăoani, în urma unei căderi de pe bicicletă. Este posibil ca etilismul să-i fi „amorțit“ reflexele de apărare, astfel încât o banală cădere de pe bicicletă i-a provocat victimei leziuni craniene foarte grave.

Geanina NICORESCU

< Articolul anterior
Incendiu la Schitul Vovidenia
Urmatorul articol >
Armata, o școală altfel