Elena Lăpușneanu renunță momentan la volei

11/01/2017

Echipa feminină de volei VC Unic Piatra Neamț nu se va putea baza în partea a doua a campionatului pe una dintre cele mai valoroase jucătoare din lot, Elena Lăpușneanu, fostă Zaharia. Sportiva născută la Galați, dar crescută la Liceul cu Program Sportiv din Piatra Neamț și consacrată la VC Unic, va aduce anul aceste pe lume un copil și momentan nu mai poate participa la antrenamentele echipei și la meciurile oficiale. Vestea că va fi mamă și că va naște un copil este una frumoasă pentru voleibalista de 32 de ani și pentru soțul ei, handbalistul Paul Lăpușneanu, dar i-a luat puțin prin surprindere pe oficialii și antrenorii pietreni, care au și găsit soluția înlocuirii Elenei Zaharia. Vasile Ouatu, președintele de onoare de la VC Unic, s-a înțeles în această pauză competițională cu Florin Grapă, antrenorul de la Știința Bacău, care a decis să o cedeze sub formă de împrumut la Piatra Neamț pe Iuliana Matache, jucătoare care în trecut a mai evoluat la trupa de sub Pietricica. Născută la Buzău, Iuliana Matache, care evoluează pe postul de universal, a mai jucat la Unic Piatra Neamț în urmă cu două sezoane, fiind împrumutată tot de la gruparea băcăuană. „Mă bucur pentru Elena Lăpușneanu pentru acest moment important și fericit din familia ei. A ajuns la o vârstă la care e normal să îți dorești un copil, iar noi, cei da la Unic, o susținem, o sprijinim și îi urăm multă sănătate atât ei cât și copilului care va veni pe lume. Nu aveam ce face și trebuia să acoperim golul lăsat de ea, și astfel ne-am înțeles cu cei de la Știința Bacău pentru împrumutul Iulianei Matache. Este o sportivă tânără care cunoaște echipa noastră, a mai jucat la noi, și sunt convins că ne poate ajuta. Chiar și prin aducerea lui Matache, lotul nostru rămâne unul destul de subțire, pentru că nu avem rezerve care să se ridice la valoarea titularelor și pe care pot să le înlocuiască. Deocamdată nu o putem folosi pe sportiva din republica Moldova, Aria Andrievskaia, din cauza unor conflicte internaționale la nivel de federații, și e un mare minus pentru noi, deoarece este o jucătoare care ne poate ajuta mult. Vom vedea dacă găsim soluții, dacă nu mergem în continuare pe același nucleu de jucătoare pe care le-am folosit și în tur“, a declarat președintele de onoare, Vasile Ouatu.

În prima parte a sezonului, VC Unic s-a bazat doar pe 8 jucătoare, care au evoluat constant, iar cele de pe banca de rezerve au avut apariții rare în meciurile oficiale. Fetele de la Unic și-au reluat pregătirile de iarnă încă de pe data de 3 ianuarie, și vor debuta în 2017 pe data de 21 ianuarie, pe teren propriu, în duelul cu CSM Lugoj, din etapa cu numărul 14.

 

Sport

Autoritățile locale s-au întors către sportul pietrean

Autoritățile locale au decis, la început de 2017, să fie alături de sportul de echipe din Piatra Neamț, după ce au votat la începutul săptămânii, în ședința extraordinară de CL, ca mai multe cluburi din oraș să beneficieze de gratuitate la antrenamente și meciuri oficiale, în cele două săli polivalente. Hotărârea a fost luată de consilierii locali, de la toate partidele care alcătuiesc CL, după ce la finele anului trecut, o parte dintre aceștia au solicitat ca echipele să plătească o chirie pentru folosirea sălilor, ceea ce a dus la un conflict între cele două tabere. Între timp, pauza dintre ani a fost un sfetnic bun pentru o parte dintre consilierii locali, care au înțeles că fără susținerea lor, sportul de echipe pietrean ar fi avut și așa mult de suferit. Cluburile care beneficiază de gratuitate la sălile polivalente sunt CS Ashihara Karate, VCM LPS, VC Unic, HCF Piatra Neamț, Futsal Ceahlăul și LPS Piatra Neamț, iar această decizie a creat o reacție de mulțumire din partea oficialilor acestor echipe.

„Până la urmă, cred că e o decizie binevenită și normală, pentru că ne ajută să economisim niște bani, care și așa sunt puțini. Și așa traversăm momente dificile de ordin financiar și, dacă nu am fi avut acest sprijin, situația se înrăutățea și mai tare. Eu vreau să le mulțumesc consilierilor locali pentru că au înțeles că sportul de performanță trebuie susținut, așa cum se întâmplă și în alte orașe. E bine că ne putem antrena în continuare în Polivalentă, sperăm ca acum să vină și rezultatele“, a spus Constantin Niță, directorul executiv de la VCM LPS.

„Decizia consilierilor este una foarte bună, mai ales pentru noi, cei de la LPS, care avem destul de multe echipe de handbal sau volei. Mai ales acum, când sala Ceahlăul este închisă pentru renovări, nu aveam unde să ne pregătim, iar această gratuitate de ajută mult. Ok, săli avem, dar marea întrebare care se pune acum este să ai ce să antrenezi. Cel puțin la echipa noastră de seniori de la LPS, situația este una mai mult decât incertă. La ora actuală nu știm dacă mai continuăm sau nu, așteptăm și noi să vedem ce decizii vor lua autoritățile, pe ce ne putem baza. Nu putem să facem handbal doar din plăcere, acești băieți au și ei nevoie de un stimulent financiar, pe care la ora actuală nu îl avem deloc. Dacă nu vom fi sprijiniți nu mai putem continua în condițiile actuale. Deocamdată nu am început pregătirile, avem o serie de sportivi care sunt la școală și i-am lăsat să-și rezolve problemele, dar oricum, nu îi chem la antrenamente până nu se rezolvă problemele de ordin financiar. Sper ca într-un viitor cât mai scurt să știm ceva, sperăm noi pozitiv“, a declarat Stelian Bursuc, antrenorul echipei masculine de handbal LPS Piatra Neamț.

„În toată țara, sportul este susținut de administrația locală și CL și era normal ca asta să se întâmple și la noi. Sportul e totul într-un oraș, este cel care aduce imagine orașului și trebuie sprijinit ca atare. Mă bucură decizia consilierilor și era păcat să se întâmple altfel. Dacă în acest oraș s-au construit și modernizat baze sportive moderne, stadioane și săli, nu este normal ca acestea să fie date echipelor care fac sport de performanță? Oricum, sportul pietrean este într-un mare regres, vremurile sunt foarte grele, și ca să reziști, fără un sprijin din partea celor care te conduc, nu mai poți continua activitatea și trebuie să te retragi. Avem stadioane și săli moderne, și trebuie să le utilizăm atât cât mai putem“, a concluzionat și Vasile Ouatu, președintele de onoare de la VC Unic.

 

Minifotbal

Jandarmii participă la „Cupa Unirii“

Echipa de minifotbal Jandarmii Piatra Neamț va participa, începând de astăzi și până duminică, la un turneu amical omologat de Federația Română de Minifotbal, „Cupa Unirii“, de la Iași, competiție ajunsă la cea de-a șaptea ediție. Locul 3 în actuala ediție a ligii întâi în municipiul Piatra Neamț și sfert finalistă a Cupei României, Jandarmii participă în premieră la un turneu în afara județului, iar la competiția de la Iași au fost repartizați în grupa A, alături de gazdele de la Auto Driver Iași, Euro Impact Roman și VDT Construct Constanța. Primele două formații din cele 6 serii se califică direct în faza superioară a competiției, plus 4 echipe cu cele mai bune linii de clasament de pe locul 3.

„Anul acesta am decis să participăm la Cupa Unirii, o competiție de tradiție pentru minifotbalul din România, cu Jandarmii, o echipă constant bună și veche a campionatului nostru. Are în componență jucători consacrați la acest nivel, a participat la Cupa României pe țară, care s-a desfășurat la noi, și are clasări bune în competiția internă. Momentan este pe locul 3 în clasament, a avut un parcurs bun în această ediție și cred că este în formă pentru turneul de la Iași. Obiectivul major impus de delegatul lor, Marian Pătruică, este să depășească faza grupelor, iar dacă se poate mai mult, cu atât mai bine pentru ei. Este o grupă echilibrată, sunt echipe valoroase din țară, dar sper să se descurce și să aibă un parcurs cât mai lung“, a declarat Lucian Cozma, președintele Asociației de Minifotbal Piatra Neamț.

La ediția din acest an a Cupei Unirii sunt prezente 24 de formații din toată țara, de la București, Constanța sau Buzău, dar și din republica Moldova, de la Chișinău și Tiraspol. Partidele se desfășoară pe cele două terenuri acoperite ale clubului Magic Iași, iar fazele finale ale turneului, semifinalele și finalele, vor avea loc în ziua de duminică.