E ordin, deci cu plăcere: Vom avea și în viitor 35 de consilieri județeni și 1.115 consilieri locali

23/03/2016

Niculina DobrilaPrefectura a început activitatea de organizare a alegerilor locale din 5 iunie, prin constituirea Comisiei tehnice județene, care are sarcina de a coordona și de a urmări îndeplinirea sarcinilor ce revin autorităților publice locale și serviciilor publice deconcentrate, în domeniul alegerilor locale.

Prin Ordinul prefectului nr. 113 din 22 martie 2016 s-a realizat numerotarea circumscripțiilor electorale municipale, orășenești și comunale cu respectarea principiilor prevăzute de lege: începând cu municipiul reședință de județ și continuând cu municipiul Roman, orașele și comunele din județ, în stricta ordine alfabetică a acestora, fiecare unitate administrativ-teritorială constituind o circumscripție electorală.

„La nivelul județului Neamț vom avea o circumscripție județeană, numerotată cu numărul 29 prin Hotărâre a Guvernului și 83 de circumscripții electorale municipale, orășenești și comunale. Precizez că la alegerile locale  vom avea birouri electorale la nivelul fiecărei circumscripții electorale, deci atât la nivelul județului, cât și  la nivelul  fiecărei localități în parte“, a declarat prefectul Niculina Dobrilă.

Un alt ordin de prefect a stabilit dimensiunea ștampilelor care vor fi folosite, iar într-o etapă anterioară s-a stabilit numărul de consilieri județeni și locali, în funcție de populația județului și de populația fiecărei localități, așa cum a fost determinată de Institutul Național de Statistică, prin intermediul Direcției Regionale de Statistică Neamț, la data de 1 iulie 2015. Neamțul are 578.295 locuitori.

Deși s-a emis ipoteza că numărul consilierilor județeni se va reduce de la 35 la 33 și că, de asemenea, vor fi mai puțini consilieri locali, din cauza scăderii populației, prin ordinul prefectului, raportat la prevederile legale, legislativul nemțean și cele comunale rămân la același număr de aleși.

„În județul Neamț vom avea 35 de consilieri județeni și 1.115 consilieri municipali, orășenești și comunali. Președintele Consiliului Județean va fi ales din rândul consilierilor județeni prin vot secret al majorității consilierilor în funcție“, a precizat prefectul județului.

Mariana OLTEAN TUDOSE