DSVSA Neamț pune sub lupă produsele destinate Sărbătorilor Pascale

30/03/2016

Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Neamț vor intensifica verificările specifice premergătoare sărbătorilor pascale ortodoxe. Echipele de control vor „ține sub lupă“ condițiile de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de miel și ouăle, precum și alte produse alimentare specifice.  Sunt vizate toate târgurile de animale, piețele agro-alimentare, abatoarele și centrele de sacrificare cu activitate temporară, unitățile de tranșare a cărnii, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum și unitățile de vânzare cu amănuntul și unitățile de alimentație publică.

În ceea ce privește condițiile pentru sacrificarea mieilor sau iezilor, conducerea DSVSA Neamț a subliniat că punctele de tăiere locale sunt avizate să funcționeze numai în perioada 14.04-03.05.2016.

„Sacrificarea mieilor se va realiza în unități de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de ovine și care sunt publicate pe site-ul ANSVSA sau în puncte de tăiere locale, care vor fi autorizate să funcționeze pe o perioadă determinată, sub supraveghere sanitară veterinară. Carnea și organele de miel sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt însoțite de un certificat de sănătate publică veterinară și poartă marca de sănătate. Carnea de miel sau ied care provine din unități autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare va fi marcată cu o marcă de sănătate de formă ovală cu dimensiunile de 6,5/4,5 cm, având inscripționate următoarele: „ROMÂNIA“ cu majuscule sau codul ISO al țării „RO“, numărul de autorizare acordat de ANSVSA, abrevierea „CE“ cu majuscule. Carnea de miel sau ied rezultată în urma sacrificărilor în spațiile/locurile amenajate temporar va fi marcată cu marcă de sănătate de formă rotundă, cu un diametru de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul județului, urmat de codul numeric acordat de DSVSA județeană“, a transmis conducerea DSVSA Neamț, printr-un comunicat de presă.

Primăriile care vor să organizeze, în localitățile pe care le conduc, puncte de tăiere locale, pot solicita în aceste perioade, un aviz din partea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Neamț. Spațiile avizate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie să fie amenajate corespunzător și să asigure locuri special amenajate pentru sacrificarea animalelor, separate fizic de cumpărători, pentru a nu le produce disconfort; spații special amenajate pentru cazarea animalelor și cu posibilități de adăpare și furajare a acestora; sistem de alimentare cu apă potabilă rece și caldă; facilități de colectare și stocare în vederea dirijării la unități de neutralizare a sângelui și subproduselor necomestibile rezultate din sacrificarea animalelor; facilități de colectare a materialelor cu risc specific, rezultate în urma sacrificărilor și de dirijare a acestora la unități de neutralizare.

Dirijarea subproduselor, rezultate în urma sacrificărilor, către unități de neutralizare, intră în responsabilitatea primăriei sau a administratorului locului de sacrificare, care au obligativitatea de a prezenta medicului veterinar oficial confirmarea din partea unei unității de neutralizare. Carnea provenită din sacrificările efectuate în locurile special amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor, va fi comercializată direct consumatorului final, imediat după sacrificare, examinare și marcare și nu poate fi livrată către alte unități din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar.

Este interzisă organizarea de locuri speciale pentru sacrificarea mieilor sau iezilor în zonele în care au fost impuse restricții din motive de sănătate a animalelor. Produsele destinate comercializării trebuie să fie obținute în condițiile respectării normelor de sănătate și igienă și să fie comercializate numai în unități sau spații autorizate sau înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor. Comercializarea produselor alimentare în piețe agroalimentare, sau alte locuri amenajate și autorizate, este permisă numai dacă acestea sunt însoțite de documentele oficiale prevăzute de legislația veterinară.

Consumatorii pot sesiza orice nereguli din domeniul siguranței alimentelor la adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro, sau la numărul de telefon 0800 826 787, care funcționează în regim de permanență și este apelabil gratuit, din orice rețea de telefonie.

Geanina NICORESCU