DSP Neamţ a primit peste 3.000 de vaccinuri

07/09/2017

Preşcolarii din Neamţ vor putea fi imunizaţi împotriva tetanosului şi poliomielitei

  • Niciun cuvinţel despre distribuirea vaccinului pneumococic şi despre campania care trebuia demarată la 1 septembrie!

Geanina NICORESCU

Odată cu începerea şcolii, copiii din judeţul Neamţ care au împlinit vârsta de 6 ani vor putea fi imunizați cu vaccinul tetravalent. Dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt la Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, ne-a declarat că, în urmă cu două zile, s-au primit 3.140 de doze de Tetraxim (diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic). Conform ultimei catagrafii, această tranşă ar fi suficientă pentru imunizarea copiilor din județ, inclusive a restanţierilor. Stocul de tetravalent existent până la data de 6 septembrie în cabinetele medicilor de familie şi la sediul DSP Neamţ era insuficient pentru acoperirea vaccinală la nivel de judeţ.

Vaccinul se administrează copiilor la împlinirea vârstei de 6 ani și asigură protecție împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive și poliomielitei. Dacă până la sfârşitul verii s-ar fi prezentat la cabinete toţi restanţierii, medicii de familie n-ar fi putut face faţă solicitărilor. Aceştia mai aveau 1.634 doze, iar la DSP Neamţ mai erau pe stoc doar 106 fiole, iar numărul copiilor catagrafiaţi este de 4.407, fiind vaccinaţi în iulie 525.

  • Aproape 1.000 de cazuri de otită şi peste 80 de îmbolnăvări cu pneumonie în ultimul an

Potrivit statisticii DSP Neamţ, anul trecut au fost confirmate 970 de cazuri de otită supurativă şi 86 de pneumonie. Tot anul trecut a fost raportat şi un caz de meningită cu streptococus pneumoniae, însă anul acesta, în primele 6 luni, s-au semnalat două îmbolnăviri. Vaccinul pneumococic ar conferi protecţie la aceste boli foarte grave, care în anumite condiţii pot fi mortale, însă Ministerul Sănătăţii nu a mai transmis nicio precizare privind distribuirea dozelor în teritoriu.

Nu avem precizări privitoare la vaccinul  Pneumococic”, ne-a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt la DSP Neamţ.

Campania de imunizare, potrivit Ministerului Sănătăţii, trebuia începută la 1 septembrie, dată până la care era prevăzută livrarea unei cantități de peste 477 de mii de doze de vaccin pneumococic. Însă nici până la această dată nu s-au primit dozele promise.

Ministerul Sănătății a finalizat, luna trecută, procesul de achiziție a vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valențe prin care vor fi prevenite boli precum pneumoniile, septicemiile, meningitele pneumococice și otitele.

În rândul copiilor, bolile pneumocice pot provoca afecţiuni grave sau chiar decese. Conform datelor oficiale, țara noastră înregistrează cea mai ridicată rată de mortalitate infantilă dintre statele membre ale Uniunii Europene, iar pneumonia – o boală prevenibilă prin vaccinare – constituie principala cauză de deces la copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Vaccinul pneumococic se administrează copiilor în mod gratuit, conform schemei de vaccinare, în cabinetul medicului de familie.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat, încă de acum zece ani, includerea vaccinurilor pneumococice conjugate în programele de imunizare. Această recomandare a fost urmată de țara noastră, iar vaccinul a fost inclus în Programul Național de Vaccinare în 2013. Însă, până în 2017, nu au existat fondurile disponibile pentru introducerea efectivă a acestui vaccin în România.