DSP Neamţ a primit 2560 de doze de vaccin pneumococic

19/09/2017

Ministerul Sănătăţii a precizat că primii imunizaţi să fie bebeluşii născuţi în august 2017
Campania de vaccinare anunţată, iniţial, pentru 1 septembrie, va fi demarată la 1 octombrie

Ministerul Sănătăţii a repartizat judeţului nostru, prin Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, un număr de 2560 de doze de vaccin pneumococic. Oficialii susţin că prin administrarea acestui produs farmaceutic vor fi prevenite boli precum pneumoniile, septicemiile, meningitele pneumococice și otitele.
Vaccinul a fost inclus în Programul Național de Vaccinare în 2013 însă, până în 2017, nu au existat fondurile disponibile pentru introducerea efectivă a acestui vaccin în Român19ia.
“Conform precizărilor primite de la Ministerul Sănătăţii, medicii de familie trebuie să înceapă vaccinările la 1 octombrie 2017. Pentru început, vor fi imunizaţi copiii născuţi în luna august 2017. Aceasta a fost grupa de vârstă aleasă de Ministerul Sănătăţii. Probabil că în noiembrie vor urma bebeluşii născuţi în septembrie şi tot aşa. Vaccinul pneumococic se poate administra copiilor sub 2 ani, iar imunizarea se face cu 3 doze, la două, patru şi 11 luni”, ne-a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt la DSP Neamţ.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au punctat că, în rândul copiilor, bolile pneumocice pot provoca afecţiuni grave sau chiar decese. Conform datelor oficiale, țara noastră înregistrează cea mai ridicată rată de mortalitate infantilă dintre statele membre ale Uniunii Europene, iar pneumonia – o boală prevenibilă prin vaccinare – constituie principala cauză de deces la copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.
Dozele de vaccin achiziționate acoperă necesarul pentru campania de imunizare din acest an, precum și pentru primele luni din 2018. Ca și în cazul altor vaccinuri din Programul Național de Vaccinare, Ministerul Sănătății a semnat un Acord Cadru de achiziție cu producătorul, pentru o perioadă de 4 ani. În acest mod, vor fi preîntâmpinate orice dificultăți legate de disponibilitatea acestui vaccin în viitor.
Vaccinul pneumococic se administrează copiilor în mod gratuit, conform schemei de vaccinare, în cabinetul medicului de familie. Părinţii care nu au încredere în acest produs şi în efectele sale îl pot refuza, în scris.
Geanina NICORESCU