Doliu în alimentaţia public şi în turismul nemţean – Gheorghe Tonco, un nume emblemă în aceste domenii atât de pretenţioase a trecut în lumea drepţilor chiar în ziua de Paşti.
Inima a început să mai bată pentru cel care în ultimele decenii de viaţă a pus semnul egal între el, viaţa şi sănătatea sa şi modernizarea unui brand al judeţului Neamţ, Grand Hotel Ceahlăul.
O viaţă întreagă a slujit turismul şi turistul. A lucrat la unităţi hoteliere representative de pe Litoral şi din ţară. La mai puţin de 30 de ani a devenit director al Hotelului Ceahlău, rebrenduit ulterior în Grand Hotel Ceahlău.
Mic la stat mare la sfat, era un om blajin pentru cei din jurul lui. Va fi regretat nu doar de colaboratori şi de clienţi ci de toţi cei care au intrat într-un fel sau altul în legătură cu el. A ajutat pe mulţi pietreni în diverse moduri, de la un loc de muncă până la un sprijin de altă natură oferit într-un mod sau altul. Era un om împăciuitor, preferând să resolve orice litigiu prin vorbă bună, chiar lăsând de la el.
“Pentru noi, cei din această branşă, este o veste foarte tristă. Era un model şi pentru cei din generaţia mea dar şi pentru cei mai tineri. Prin mâna lui au trecut sute şi sute de oameni care deserves această industrie. I-a învăţat meserie, le-a dat o pâine cum se spune. Eu nu am lucrat direct cu el, dar aveam o relaţie deosebită. Am colaborat însă prin prisma obligaţiilor de serviciu încă de pe vremea OJT-ului şi apoi, şi după Revoluţie, ca între parteneri din acelaşi domeniu de activitate. Ce să vă spun? Era un om foarte corect. Dacă zicea joi era joi, dacă zicea luni, era luni, ba de multe ori chiar vineri sau sâmbătă dacă avea de făcut plăţi. Transmit sincere condoleanţe familiei îndoliate. Iar nenea Gogu, cum îi spuneam noi, a plecat la cer, de Paşti, când – aşa cum spune tradiţia – porţile Raiului sunt deschise”, au fost cele câteva cuvinte pe care le-a spus Titi Balaşa, un alt profesionist din domeniu.
D. VINCA