CSM Roman a câștigat „Cupa Dunărea”

30/12/2016

Dunărea Brăila – CSM Roman 27-27 (15-15) 29-31, după aruncările de la 7 metri

Handbalistele de la CSM Roman au încheiat anul cu un succes, după ce au triumfat la cea de-a treia ediție a Cupei Dunărea, turneu amical care s-a desfășurat pe 28 și 29 decembrie la Brăila. În finala turneului, elevele lui Gheorghe Covaciu și Viorel Lazăr s-au impus cu 31-29, după executarea aruncărilor de la 7 metri, chiar în fața gazdelor de la Dunărea Brăila. După cele 60 de minute regulamentare, tabela arăta egal, 27-27. Partida de la malul Dunării a început în nota echilibrului, iar oaspetele au fost cele care au deschis scorul prin Glibko. Dunărea a trecut pentru prima oară în avantaj, la 3-2, după care s-a desprins la 7-4, după 10 minute. A urmat apoi 9-5, pentru ca în minutul 16, gazdele să aibă deja un avantaj consistent, scor 12-6. A urmat o perioadă în care cele două combatante au mers cap la cap, s-a făcut 14-8, după care CSM Roman a avut o revenire spectaculoasă, a marcat 6 goluri consecutiv și a egalat la 14. Egalitate a fost și după primele 30 de minute, 15-15, ultimul gol al Romanului din prima repriză aparținându-i căpitanului, Carmen Stoleru. Partea a doua a avut aceleași coordonate, numai că CSM Roman a fost formația care s-a aflat la conducere, a condus cu 20-16 și 21-17, însă elevele lui Costică Buceschi au revenit, iar de la 23-23, ambele echipe și-au fructificat atacul și astfel, în minutul 58, tabela arăta din nou egalitate, 27-27, egalitate care s-a menținut până la ultimul fluier al arbitrului. Conform regulamentului, în caz de egalitate după 60 de minute, câștigătoarea s-a desemnat în urma aruncărilor de la 7 metri, unde CSM Roman a fost mai inspirat, în primul rând datorită portarului, Viktoriya Tymoshenkova, s-a impus cu 31-29 și a cucerit trofeul pus în joc. La aruncările de la 7 metru, gruparea de la malul Moldovei a reușit 4 goluri din tot atâtea aruncări, prin Glibko, Vădineanu, Popescu și Iuganu, în timp ce de la gazde, Czeczi și Tiron au transformat, iar Perianu și Udriștioiu au ratat. În timpul regulamentar, golurile oaspetelor au fost marcate de Glibko 12, Iuganu 6, Toskovic 5, Stoleru 3, Agrigoroaei și Vădineanu 2, și Popescu 1 gol, în timp ce de la gazde s-a remarcat Tiron cu 7 goluri și Tătar cu 6 reușite.

Așadar, CSM Roman a cucerit trofeul Cupa Dunărea, Dunărea Brăila s-a clasat pe locul 2, iar poziția a treia i-a revenit echipei din divizia A Dinamo București. În finala mică a competiției, bucureștencele s-au impus cu 27-24 în fața celor de la Unirea Slobozia, după ce la pauză tot ele au condus cu 14-9. În urma meciurilor de la Brăila, Irina Glibko a fost desemnată golghetera turneului, cu 22 de reușite, iar o altă jucătoare de la CSM Roman, Viktoriya Tymoshenkova, a fost desemnat cel mai bun portar. Aneta Udriștioiu, de la Dunărea Brăila, a fost desemnată cea mai tehnică jucătoare. Handbalistele de la CSM Roman au încheiat meciurile pe 2016, odată cu turneul de la Brăila, vor avea câteva zile libere de Anul Nou și vor reveni la antrenamente în jurul datei de 2 ianuarie, pentru a pregăti primul meci oficial din 2017, cel de pe 8 ianuarie, din deplasare cu Măgura Cisnădie.

Victorie și la Galați

Danubius Galați – CSM Roman 19-20 (13-10)

În ziua finalei de la Brăila, fetele de la CSM Roman au mers aproximativ 30 de km până la Galați, pentru un alt meci amical în compania gazdelor de la Danubius. Și de această dată, elevele lui Gheorghe Covaciu și Viorel Lazăr s-au impus, la limită, scor 20-19, după ce la pauză gazdele au condus cu 13-10. Și de această dată, trupa din Roman a început mai greu partida, gazdele au condus și cu 17-11, dar a avut o revenire spectaculoasă și a marcat golul decisiv în ultimul minut. La 20-19 pentru CSM, gazdele au ratat o aruncare de la 7 metri, în ultimele secunde, prin macedoneanca, Elena Livrinikj. CSM Roman a încheiat anul cu 5 victorii din tot atâtea jocuri, în meciurile de verificare, și a cucerit două trofee, Cupa de Iarnă, de la Roman, respectiv Cupa Dunărea, de la Galați.

Vlad BOGDAN