Cronica neagra

04/02/2014

Un copil de 7 ani şi un tânăr, accidentaţi pe pârtie

Deşi a fost fring în week-end, pârtia Cozla a fost plină de oameni, iar mulţi dintre ei au testat, fără să vrea, rezistenţa plaselor de protecţie. Au fost şi doi răniţi. Un băiat de 7 ani s-a ciocnit de un alt copil şi şi-a fracturat cotul, iar un tânăr de 28 de ani a căzut cu snowboard-ul şi a suferit un traumatism de picior. Salvamontiştii le-au acordat primul ajutor şi i-au transportat, cu un ATV şenilat, până la ambulanţa SMURD care i-a dus la spital.

 

Încă două coşuri în flăcări

Încă două coşuri au luat foc, în ziua de 1 februarie, şi a fost nevoie de intervenţia pompierilor pentru ca incendiile să nu cuprindă casele cu totul. Prima alarmă a venit de la un sătean din Costişa, care s-a trezit cu acoperişul în flăcări, după ce câteva scântei au “scăpat” prin fisurile coşului şi au ajuns în pod. A ars acoperişul, pe o suprafaţă de 10 mp.

La Drăgăneşti lucrurile au fost mai simple, iar proprietarii au scăpat doar cu spaima. A ars funinginea din coşul unei case, iar flăcările au fost stinse la timp.

 

Pompierii, cu ochii pe drumuri şi pe zăpor

Şi în week-end, pompierii au continuat misiunile de patrulare pe drumurile pe care puteau fi probleme din cauza gheţii şi a zăpezii. Militarii din Roman au mers pe traseul Roman – Trifeşti– Giuleşti – Bogzeşti – Prăjeşti – Făurei – Horia – Moldoveni – Bahna – Roman să se asigure că traficul se poate desfăşura în condiţii de siguranţă. Datele despre porţiunile acoperite cu zăpadă au fost transmise către dispeceratele administratorilor drumurilor.

De asemenea, militarii de la Garda de intervenţie Poiana Teiului au supravegheat zăporul de pe Bistriţa, care a ajuns la o lungime de aproape 10 km.

 

Scoşi din nămeţi de militari

O maşină de transport marfă a rămas blocată, în zăpadă, în ziua de 1 februarie, în satul Dumbrava Deal, din Dumbrava Roşie. Cum de unul singur şoferul nu reuşea să iasă din mormanul de omăt, a fost nevoie de intervenţia pompierilor militari, care l-au scos pe carosabil. Sâmbătă după amiază, alţi 5 subofiţeri de la Târgu Neamţ au scos din zăpadă un autoturism, în care se aflau trei persoane, înzăpezit pe drumul Păstrăveni – Rădeni. “Militarii au degajat zăpada pe o distanţă de aproximativ 1 km, pentru a crea o cale de evacuare a autoturismului, acesta fiind apoi tractat cu autospeciala până în satul Păstrăveni”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ.

C.M.