Crenvurşti cancerigeni fabricaţi pentru copii!

14/07/2017
  • Sare din belşug şi grăsimi saturate peste limita recomandată de Ministerul Sănătăţii- depistate în compoziţia unor sortimente de crenvurşti

Un studiu îngrijorător, dat publicităţii zilele trecute de Asociaţia Pro Consumatori, ne demonstrează că ne otrăvim copiii cu produse pe care le credeam comestibile. Potrivit APC, nu mai puţin de 83% din crenvurștii pentru copii conțin nitrit de sodium! “Sărurile nitrice (nitritul de sodiu) în combinație cu aminele din carne, la un pH acid al stomacului produc nitrozamine cancerigene. Prin analize specifice au fost identificaţi crenvurști pentru copii cu piele de pui și fibre de mazăre. S-a mai depistat sare din belșug în crenvurștii pentru copii: 83% din sortimentele analizate depășesc recomandarea Ministerului sănătății, adică conțin mai mult de 1,5 grame sare per 100 grame produs. 66% din sortimentele analizate conțin mai mult de 5 grame grăsimi saturate per 100 grame produs, grăsimi saturate peste limita recomandată de Ministerul sănătații” au subliniat experţii APC.

Asociația Pro Consumatori (fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România – APC România) membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a analizat sortimentele de crenvurşti pentru copii comercializate în marile structuri comerciale. Acest studiu face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. Prin această campanie, experții Asociației Pro Consumatori (APC) își propun să-i învețe pe părinţi să înțeleagă eticheta produselor astfel încât să facă achiziții în cunoștință de cauză pentru copiii lor.

  • Tulburări grave de metabolism generate de consumul unor crenvurşti

Studiul sortimentelor de crenvurşti de pe piaţa Românească a fost realizat de către o echipă de experți ai APC, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Conținutul de sare per 100 grame produs din produsele analizate variază între 1,4 grame și 2,5 grame. Copiii care consumă o cantitate de sare mai mare decât necesarul zilnic au o presiune sanguină mai mare și un risc crescut de hipertensiune arterială. Consumul excesiv de sare a mai fost pus în legătură și cu alte afecțiuni agravate de retenția de apă provocată de sare: insuficiență cardiacă, hipertrofia ventriculară stângă, afecțiuni ale rinichilor și litiază renală, edemul, accidentul vascular cerebral, osteoporoză etc. În mod normal, când consumăm prea multă sare, organismul eliberează hormonul numit aldosteron care ne aduce o puternică senzație de sete, cu ajutorul căreia ne hidratăm și eliminăm sarea din organism. Sarea este combinația dintre sodiu și clor, iar sodiul consumat în exces este foarte dăunător organismului. Sodiul dublează riscul unui accident vascular cerebral, crește tensiunea arterială și este un factor favorizant în apariția celulitei și a tulburărilor grave de metabolism, afectând rinichii și ficatul”, au punctat specialiştii APC.

  • Grăsimi peste limită în compoziţia produsului, care conduc spre valori ridicate ale colesterolului la copii

O altă probmelă majoră de sănătate, generată de consumul unor sortimente de crunvurşti se referă la conţinutul de grăsimi al produsului.

Cantitatea de grăsimi per 100 grame produs variază între 15,1 grame și 24 grame, iar cantitatea de acizi grași saturați per 100 grame produs variază între 4,16 grame și 9,6 grame.În felul acesta se explică statistica îngrijorătoare cu privire la valoarea ridicată a colesterolului în rândul copiilor, astfel 1 din 25 de copii din România au colesterolul ridicat, faţă de media europeană unde numai 1 din 200 de copii au valoarea colesterolului ridicat. Totodată, în România, unul din doi copii are probleme cu greutatea, fiind supraponderal sau obez, iar principala cauză este alimentaţia nesănătoasă.  Numeroase studii realizate în instituții medicale și universități de prestigiu arată că grăsimile saturate cresc riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral și sunt un factor de risc pentru cancerele de colon și sân.

Cantitatea de proteine per 100 grame produs variază între 10 grame și 14,5 grame. În conformitate cu Ordinul nr. 1563/2008 emis de Ministerul Sănătăţii, nu sunt recomandate copiilor alimentele care conţin mai mult de 20 grame grăsimi per 100 grame produs, din care grăsimile saturate nu trebuie să depăşească 5 grame per 100 grame produs, iar conţinutul de sare să nu fie mai mare de 1,5 grame per 100 grame produs, avertizează APC.

  • Alertă! Crenvurşti cu E450 – difosfat disodic – un emulgator care poate provoca reacții alergice, tulburări de tranzit intestinal și modifică echilibrul calciu-fosfor din organism

APC şi-a propus, prin studiul efectuat, şi identificarea substanțelor chimice și a aditivilor alimentari utilizați în compoziția acestui tip de produs care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung. Iar ceea ce au depistat este extreme de îngrijorător.

La fabricarea crenvurştilor pentru copii se folosesc următorii aditivi alimentari: acid citric, difosfaţi, acid ascorbic, nitrit de sodiu, acetat de sodiu, polisorbat şi carmin. E450 – difosfat disodic – un emulgator care poate provoca reacții alergice, tulburări de tranzit intestinal și modifică echilibrul calciu-fosfor din organism; E120 – carmin/acidul carminic este un colorant roşu strălucitor care se obţine dintr-o specie de insecte numită coșenila; E250 – nitritul de sodiu este un conservant artificial care se foloseşte pentru inhibarea bacteriilor şi pentru intensificarea culorii produselor din carne (culoarea roz a unor mezeluri şi preparate afumate). Nitritul de sodiu este inclus de autorităţile europene şi nord americane pe lista substanţelor potenţial cancerigene, în special pentru tractul digestiv (stomac). E250 devine periculos în urma interacţiunii sale cu proteinele din alimentul conservat. În ţări precum Germania, Norvegia, Suedia sau Canada, acest conservant este interzis; E262 – acetatul de sodiu se folosește ca acidifiant fiind sarea de sodiu a acidului acetic, un acid natural, prezent în multe fructe; E300 – acidul ascorbic este un agent antioxidant obținut din glucoză și care, în cantități mari, poate produce diaree, atacă smalțul dinților și duce la formarea calculilor la rinichi; E330 – acidul citric este un agent de reglare a acidității. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smalţului dentar, acesta favorizând apariţia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor.  Nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de către cei care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree; E435 – polisorbat este un compus sintetic obţinut din oxid etilenic, sorbitol şi acid stearic. Studiile realizate pe cobai au arătat că este potenţial cancerigen şi mutagen.

  • Topuri mărci crenvurști după conţinutul declarat de carne

APC a realizat un Top 5 mărci de crenvurşti după conţinutul declarat de carne: “Pikok-Piticel (Prime Food Polonia) conţine 93% carne din pulpă de porc; Martinel (Reinert) conţine 85% carne de porc; Perfect Poultry (Slovenia) conţine 82% carne (53% carne de curcan şi 29% carne de pui), Perutnina Ptuj (Slovenia) conţine 82% carne de pui; Forzoso (Cris-Tim) conţine 59% carne pui şi 29% piele pui; Banat bun (Jumbo) conţine 59% piept de pui. Top 5 mărci de crenvurşti după conţinutul declarat de proteine din 100 grame produs: Pikok-Piticel (Prime Food Polonia) conţine 14,5 grame; Perfect Poultry (Slovenia) conţine 14 grame; Forzoso (Cris-Tim) conţine 13,64 grame; Martinel (Reinert) conţine 13,5 grame; Obrăjori (Cris-Tim) conţine 13,2 grame. Top 4 mărci de crenvurşti după conţinutul declarat de grăsimi din 100 grame produs: Pikok (Prime Food Polonia) şi Martinel (Reinert) conţin câte 24 grame; Perfect Poultry (Slovenia), Perutnina Ptuj (Slovenia) şi Banat bun (Jumbo) conţin câte 20 grame; Forzoso (Cris-Tim) conţine 15,73 grame; Obrăjori (Cris-Tim) conţine 15,1 grame. Top 5 mărci de crenvurști după numărul de aditivi alimentari:

1. Perutnina Ptuj (Slovenia), conține 5 aditivi (difosfați de sodiu, acid ascorbic, acid citric, nitrit de sodiu și acetat de sodiu).

2. Perfect Poultry (Slovenia), conține 4 aditivi (difosfat de sodiu, acid ascorbic, nitrit de sodiu și acetat de sodiu). Banat bun (Jumbo), conține 4 aditivi (fosfați, ascorbat de sodiu, polisorbat și carmin).

3. Martinel (Reinert), conține 3 aditivi (difosfați de sodiu, acid ascorbic și nitrit de sodiu).

4. Obrăjori (Cris-Tim), contine 2 aditivi alimentari (difosfați și nitrit de sodiu).

5. Pikok-Piticel (Prime Food Polonia) nu conține aditivi”.

Geanina NICORESCU