Comisarii pentru protecția consumatorilor din Neamț au depistat grave probleme la comercializarea unor produse destinate turiștilor și în general persoanelor care aleg să-și petreacă timpul liber în zone de agrement, parcuri de distracție sau ștranduri.
„Pe parcursul lunii trecute, echipele de control au verificat respectarea conformității, calității, condițiilor de comercializare și etichetare a alimentelor scoase la vânzare în chioșcurile și unitățile de alimentație publică din incinta ștrandurilor, piscinelor, bazinelor de înot, precum și în zonele de agrement, parcuri de distracție, debarcadere. Acțiunea s-a desfășurat la 11 operatori economici, dintre care doi cu unități de comercializare alimente și 9 cu unități de alimentație publică. Abateri de la prevederile legale s-au constatat la 10 operatori economici. La unul dintre aceștia s-a depistat neîncadrarea în data limită de consum la produsul «scăriță afumată», produs păstrat congelat, având data valabilității depășită de 38 de zile!“, a subliniat Vlad Ciurea, șeful Comisariatului pentru protecția Consumatorilor din Neamț.
Odată cu aplicarea sancțiunilor contravenționale s-a dispus și măsura opririi temporare de la comercializare a cantității de 100 kg alimente în valoare de 1.795 lei și oprirea definitivă de la comercializare a cantității de 3 kg produse din carne în valoare de 45 lei.
Alte abateri au constat în lipsa informării consumatorilor asupra tuturor caracteristicilor produselor și preparatelor oferite, la majoritatea operatorilor economici constatându-se abateri de etichetare la alimentele comercializate ori în lista meniu. În unele cazuri nu erau afișate ingredientele alergene pentru produsele comercializate în vrac sau la bucată, respectiv la produse de patiserie, sortimente de înghețată.
După cum a precizat Vlad Ciurea, la 6 operatori economici cu activitate de alimentație publică, în lista meniu nu erau înscrise ingredientele alergene conținute în preparatele culinare servite, astfel încât consumatorii să poată face o alegere în cunoștință de cauză și să evite preparatele care ar putea cauza efecte nedorite asupra sănătății. În alte 5 cazuri s-a constatat utilizarea în cadrul serviciilor de alimentație publică a cărnii de porc și pui, porționată și congelată în unitate, fără nicio etichetă cu elemente de identificare și caracterizare.
Geanina NICORESCU