Coşurile necurăţate de funingine fac ravagii

09/01/2015

incendiu*Cinci incendii într-o zi s-au produs în judeţ

De miercuri seara până joi după-amiază în judeţ s-au produs cinci incendii, din care 4 au fost cauzate de coşurile de fum necurăţate şi suprasolicitate din cauza gerului.

Pe 7 ianuarie, în jurul orei 18,24, pompierii romaşcani au fost solicitaţi pe strada Nouă, în cartierul de est al municipiului Roman, unde ardea coşul unei case. „La locul indicat s-au deplasat cinci subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Roman cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă. Militarii au stins în câteva minute incendiul, în urma căruia a ars funinginea depusă pe coşul de fum”, a declarat sublocotenentul Andrei Grancea, ofiţerul de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. Trei ore mai târziu, tot pe strada Nouă, un cartier locuit în mare parte de rromi, a mai izbucnit un incendiu la o casă, având aceeaşi cauză. De această dată nouă pompieri cu o autospecială s-au deplasat la locul solicitării şi o ambulanţă

SMURD. „Proprietarul locuinţei, un bărbat în vârstă de 46 de ani, a suferit un atac de panică, astfel că a fost asistat de echipajul de paramedici SMURD şi transportat la spital, a mai spus ofiţerul de presă. Flăcările au fost stinse rapid, astfel că a ars doar funinginea de pe coş. Joi dimineaţa, înainte de răsăritul soarelui, pompierii romaşcani au mai fost chemaţi la o intervenţie.  Un echipaj format din 13 subofiţeri s-a deplasat cu două autospeciale la locul dezastrului, unde acoperişul locuinţei era deja cuprins de flăcări, iar proprietara s-a speriat şi s-a panicat. În timp ce paramedicii au stabilizat femeia şi au transportat-o la spital, pompierii au acţionat pentru stingerea incendiului.  „Pompierii au stins incendiul în limitele găsite, după o oră şi jumătate de la sosire. În urma evenimentului, au ars acoperişul locuinţei, pe suprafaţa de 120 mp, şi un metru pătrat din planşeul din lemn al unei camere. Cauza probabilă a incendiului este un coş de fum neprotejat faţă de materialele combustibile”, a mai precizat sublocotenentul Andrei Grancea.

 

*La Roman, oamenii străzii au dat foc la subsolul fostului Spital de Pediatrie

În clădirea dezafectată a fostului Spital de Pediatrie din Roman s-au aciuat câţiva oameni ai străzii, care în zilele acestea extrem de geroase s-au încălzit cum au putut. În culcuşul încropit în subsolul clădirii aflate sub lacăt ei şi-au alinat oasele cât de cât, numai că incendiul a izbucnit de la o ţigară. Pompierii care au ajuns la faţa locului au stabilit că cel mai probabil incendiul a fost produs de fumatul în locuri nepermise, dar n-au mai găsit nici urmă de „chiriaşi”. „Joi, 8 ianuarie 2015, la ora 4,40, la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ a fost anunţat că a izbucnit un incendiu la Spitalul de Pediatrie din municipiul Roman. La locul indicat s-au deplasat trei ofiţeri şi şapte subofiţeri cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă, iar în momentul când au ajuns casa scării era inundată cu fum, ce provenea de la subsolul instituţiei, dintr-o boxă amenajată sub casa scării”, a mai spus ofiţerul de presă. Militarii au stins incendiul în limitele găsite şi au evacuat fumul din imobil, evaluând că au fost mistuite de flăcări circa 20 kg deşeuri de hârtie şi 60 kg deşeuri textile.

Tot ieri, după-amiază, au mai avut loc două incendii provocate de coşurile de fum necurăţate, unul la Trifeşti la o locuinţă, şi celălalt la Roman, pe strada Ocniţei, cu pagube relativ reduse.

Cristina Iordache