Concursul Național de Artă Plastică „Nicolae Milord“, ediția I

17/05/2017

Școala Populară de Arte Piatra Neamț organizează, între 15 și 31 mai, prima ediție a Concursului Național de Arte Plastice „Nicolae Milord“. Structurată pe două secțiuni, pictură și grafică, competiția este destinată cursanților școlilor populare de arte din întreaga țară, cu vârste cuprinse între șapte și peste șaptezeci de ani.

Juriul este format din pictorii Ștefan Potop (președinte al filialei Neamț a Uniunii Artiștilor Plastici din România), Ciprian Istrate și criticul de artă Emil Nicolae.

Joi, 18 mai, ora 17:00, la Galeria ERA din cadrul Hotelului „Central Plaza“, va avea loc vernisajul expoziției care conține toate lucrările participante în concurs. Cu acest prilej vor fi anunțați și laureații primei ediții.

Nicolae Milord

Nicolae Milord s-a născut la 11 noiembrie 1909, la Piatra Neamț, loc în care șaptezeci și nouă de ani mai târziu avea să treacă în eternitate, la 10 mai 1988. Și-a început educația pe plaiurile natale, absolvind Liceul „Petru Rareș“, pentru ca apoi să urmeze cursurile Academiei de Arte Frumoase din Iași, avându-l coleg pe Corneliu Baba, iar ca maeștri la catedră pe Jean Leon Cosmovici, Gheorghe Popovici, Octav Băncilă și Ștefan Dimitrescu. A fost discipol al lui Aurel Băeșu, pe care l-a cunoscut, de mic, pe străzile din Piatra Neamț, când se așeza cu șevaletul și picta.

Anul debutului său pe simeze a fost 1937, atunci când a participat la o expoziție colectivă. Tot în 1937 are și o primă „personală“ la Piatra Neamț, fapt pe care îl va mai repeta în 1967, 1970 și 1980. Trecând prin perioade tulburi, Războiul al Doilea Mondial și întreaga perioadă comunistă, Nicolae Milord a avut parte, în cadrul activității sale artistice, numai de expuneri în țară, Bacău, Iași, Botoșani, București fiind orașele unde creațiile sale au putut fi văzute cu predilecție.

În 1957 a primit Premiul pentru pictură a regiunii Bacău. A fost decorat cu Medalia „A XXV-a Aniversare a Eliberării Patriei“.

Timp de cincisprezece ani a condus Cenaclul de artă plastică de la Piatra Neamț.

Lucrările sale se găsesc în numeroase colecții muzeale și particulare.