Cimitirul din Roznov va fi curat până la Înălțare

19/05/2017

 

Un proiect care trena de ceva vreme se realizează zilele acestea, la Roznov. Preotul paroh și protopop Vasile Țoc, sprijinit de enoriași și de edilii orașului, derulează o amplă acțiune de igienizare a cimitirului, mai ales după ce ultima furtună a doborât câțiva copaci care erau bătrâni și care, printr-o minune, au căzut pe morminte și nu pe casa de lângă cimitir, evitându-se astfel o tragedie. Așa că s-a decis curățarea copacilor care sunt bolnavi ori stau să cadă sau sunt foarte bătrâni.

Toaletarea copacilor se face zilele acestea și o parte dintre localnici își exprimă nemulțumirea că mormintele au devenit locul pentru depozitarea crengilor tăiate, chiar un cititor ne-a trimis mai multe fotografii. Unii enoriași au ridicat problema deschis, alții șoptesc între ei, însă atâta timp cât cimitirul este administrat de parohia „Sfântul Nicolae“, atât primarul, cât și preotul paroh consideră că enoriașii au responsabilitatea de a da o mână de ajutor la curățenie. „Unii credincioși au cerut să facem ceva cu arborii care sunt bătrâni și stăteau să cadă la furtuni, cum s-a și întâmplat cu doi copaci, groși de nu putea un singur om să-l cuprindă și care, din fericire, nu au căzut peste casa de lângă cimitir. Primăria ne ajută și a apelat la o firmă specializată care se ocupă zilele acestea. Problema este că în cimitir nu e loc pentru depozitarea lemnelor, cunoaștem situația, spațiul dintre morminte este foarte îngust, știm că sunt unii enoriași nemulțumiți. Dar, oamenii trebuie să înțeleagă că facem eforturi în condițiile care sunt și am tot trimis mașini la oamenii săraci ca să vină să ia lemnul de foc, dar nici ei nu au cum. Împreună cu enoriașii se cară lemnele cu roaba și cu spatele, am echipă care lucrează continuu, pentru că vrem să facem cimitirul curat până la sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena. Apelez la enoriași și la ceilalți localnici să înțeleagă, cât de repede se va termina curățenia și atunci toată lumea va fi mulțumită“, ne-a declarat preotul paroh Vasile Țoc.

Sprijinul oferit de primărie este important și, pe lângă acesta, proprietarii mormintelor pot veni să dea o mână de ajutor, în spiritul tradiției. „În cimitirul nostru sunt probleme cu acești arbori bătrâni și uscați, din care mai cad crengi pe morminte și împreună cu părintele protopop am luat decizia de a curăța lăcașul. Știu că sunt unii cetățeni nemulțumiți, că așa este, când vrei să faci ceva, apar și discuții. Nu avem serviciu specializat la primărie, dar fac apel și la cetățeni să se implice și să participe la curățenie. Oricum, până la Ispas se termină lucrările și sper ca oamenii să fie mulțumiți, dar trebuie cu toții să ne implicăm în comunitate“, ne-a declarat Ionel Ciubotaru, primarul orașului Roznov.

Muncitorii au protejat crucile, monumentele și gărduțurile mormintelor, inclusiv prin depozitarea lor temporară unde au găsit loc, dar la finalul activității toate vor fi puse la loc, după cum a precizat părintele paroh. (C.I.)