Carne de pasăre din import depozitată în spații insalubre și la temperaturi improprii

20/04/2017

*Nici conținutul de apă din carne nu interesează decât pe bietul cumpărător…

Printr-o acțiune desfășurată la nivel național, inspectorii sanitari au verificat condițiile de tranșare, reambalare și depozitare a cărnii de pasăre provenită din Comunitatea Europeană. Deficiențele constatate de către reprezentanții DSVSA în urma controalelor au fost sancționate prin aplicarea unui număr de 220 de sancțiuni contravenționale, care au însumat 425.600 de lei. În perioada menționată, la nivel național au fost verificate 2.949 de obiective, dintre care 80 în județul Neamț.

„În baza solicitării din Nota de Serviciu transmisă de ANSVSA, au fost controlate 80 de unități, din care una de reambalare a cărnii de pasăre și 79 unități de vânzare cu amănuntul. S-au aplicat 5 avertismente, pentru următoarele deficiențe: nu s-a găsit specificat în programul de autocontrol al unității prelevarea de probe pentru determinarea conținutului de apă din carnea de pasăre, au fost identificate zone insuficient igienizate, s-a constatat neactualizarea contractelor de dezinfecție, dezinsecție și deratizare, lipsa documentelor la punctul de lucru, neconformități de etichetare- privind traducerea în limba română și lipsa monitorizării temperaturii din unele spații de frig“, ne-a transmis conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din Neamț.

La nivel național au fost emise 5 ordonanțe privind suspendarea temporară a activității unor unități din județele Brașov, Buzău, Harghita, Timiș și Tulcea, două ordonanțe pentru interzicerea desfășurării activității unor unități din județele Constanța și Mehedinți și au fost acordate 206 de avertismente pentru deficiențe minore, pentru care au fost stabilite termene de remediere.

Totodată, în urma controalelor efectuate, a fost reținută oficial și a fost dirijată către unități de neutralizare cantitatea de 12.911 kg de carne de pasăre (neconformități privind depozitarea și asigurarea trasabilității); iar 298 de kg carne pasăre, care nu era marcată și etichetată corespunzător, au fost re-expediate în statul membru de origine, conform prevederilor legale.

Pe parcursul acestor controale nu au fost identificate loturi de carne de pasăre provenite din unități situate în regiuni din state membre aflate sub restricții sanitare veterinare, datorită evoluției unor focare de influență aviară.

Geanina NICORESCU