Comisarii OPC au intensificat controalele la mărfurile perisabile
În această perioadă cu temperaturi caniculare, agenţii economici care comercializează produse perisabile sunt avertizaţi de comisarii pentru protecţia consumatorilor să fie foarte atenţi la calitatea alimentelor perisabile pe care le scot la vânzare. Echipele de control din judeţul Neamţ au intensificat, de ieri, controalele la agenţii economici şi verifică cu atenţie produsele. Comisairii OPC sfătuiesc populaţia, cu această ocazie, să refuze alimentele care prezintă caracteristici de produs alterat (aspect mâzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, consistenţă moale etc). Apele, sucurile şi diversele băuturi răcoritoare care vor fi consumate trebuie să fie depozitate corespunzător, astfel încât acestea să nu fie expuse sub acţiunea directă a razelor solare.
„Trebuie să fim conştienti că avem dreptul de a refuza produsele care nu corespund cerinţelor şi nevoilor noastre, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Marius Alexandru Dunca.
Comisarii OPC îi atenţionează pe cumpărători să acorde o atenţie deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului, iar în cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranţă.
„Verificaţi dacă este respectată temperatura la care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar ales de dumneavoastră ( temperatura menţionată de producator pe eticheta ce însoţeşte produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziţionat. Nu recongelaţi un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat, dacă producătorul interzice această acţiune prin menţionare pe etichetă. De asemenea, vă atragem atenţia asupra legumelor şi fructelor comercializate în cadrul pieţelor în spaţii deschise unde temperatura mediului ambiant foarte ridicată afectează calitatea produselor ( deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdeţurilor etc). Nu cumpăraţi alimente din locuri neautorizate. Verificaţi cu atenţie data durabilităţii minimale, data limită de consum a produselor (termen de valabilitate). La cumpărarea produselor alimentare solicitaţi şi păstrati bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care doriţi să reclamaţi calitatea unui produs”, au transmis reprezentanţii Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor.
Geanina NICORESCU