Biserici amendate de ISU Neamț pentru nereguli înainte de Paște

06/04/2017

Cele mai multe incendii au loc cu o zi înainte de Paște și în cele trei zile de sărbătoare. Așa reiese din situația înregistrată la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, iar cifrele arată că anul trecut, în respectiva perioadă s-au produs 11 incendii, iar în anul 2015 s-au produs 14 incendii. Motiv pentru care și anul acesta pompierii din cadrul Inspecției de prevenire au început controalele la lăcașurile de cult din Neamț și instruirile cu preoții ortodocși și catolici. „Activitatea de prevenire a incendiilor în perioada sărbătorilor pascale vizează două aspecte majore: asigurarea securității la incendiu a lăcașurilor de cult și prevenirea incendiilor la gospodăriile populației premergător și pe timpul sărbătorilor pascale. Premergător sărbătorilor pascale, cetățenii își pregătesc gospodăriile de sărbătoare și din păcate, în mediul rural, finalizează această activitate prin arderea resturilor menajere sau vegetale rezultate, ceea ce conduce de multe ori la incendierea gospodăriilor. Un alt aspect este legat de utilizarea necorespunzătoare a sistemelor de încălzire și de preparare a hranei“, a declarat locotenent-colonelul Mihai Ciprian Mitrea, șeful Inspecției de prevenire.

Până acum, cadrele Inspecției de prevenire împreună cu echipaje din cadrul detașamentelor de pompieri au desfășurat activități preventive la obiectivele de cult catolice și ortodoxe pentru a asigura reducerea riscului de incendiu la această categorie de obiective. Au fost derulate 61 de controale în cursul cărora au fost constatate 270 de nereguli, fiind aplicate 216 avertismente și 18 amenzi contravenționale în cuantum de 13.000 de lei. Principalele nereguli sancționate țin de lipsa autorizațiilor și avizelor de securitate la incendii (situație care încă există în zeci de biserici și mănăstiri din Neamț), de probleme tehnice sau de dotare cu mijloace de protejare și intervenție la incendiu.

De luna trecută, militarii au realizat și activități de instruire în domeniul situațiilor de urgență a preoților parohi din protopopiatele ortodoxe si din decanatele catolice cu ocazia sărbătorilor pascale. La aceste activități au fost prezenți 272 de preoți parohi ortodocși și 48 de preoți romano-catolici din decanatele din județ. În paralel, ISU Neamț a implicat și serviciile voluntare pentru situații de urgență în desfășurarea activităților de prevenire înainte și pe timpul slujbelor religioase. Și, ca în fiecare an, cadrele ISU Neamț care nu sunt de serviciu și participă la Slujba de Înviere au ca sarcină de serviciu urmărirea respectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor.

*E bine să știți

Pentru reducerea riscului de incendiu în perioada sărbătorilor pascale, ISU Neamț recomandă respectarea următoarelor măsuri:

– autoturismele persoanelor participante la slujbele religioase vor fi parcate astfel încât să nu fie blocate căile de acces pentru autospecialele de intervenție ale pompierilor;

– supravegherea permanentă a copiilor pe timpul desfășurării slujbelor.

În cazul izbucnirii unui incendiu pe timpul slujbelor religioase se recomandă:

– să nu intre în panică și să își păstreze calmul;

– să anunțe începutul de incendiu la numărul unic 112;

– să acorde prioritate la evacuare copiilor și femeilor;

– să identifice și să utilizeze mijloacele inițiale de stingere a incendiilor;

– să permită accesul forțelor de intervenție pentru stingerea incendiului.

La sosire acasă după slujba de Înviere, recomandăm:

– amplasarea lumânărilor aprinse în suporturi stabile, la distanțe de siguranță față de materialele combustibile;

– copiii nu vor fi lăsați nesupravegheați în încăperile în care se află lumânări sau candele aprinse;

– stingerea lumânărilor și candelelor în momentul în care se merge la culcare.

Cristina IORDACHE