Bilanțul primei zile de iarnă: trafic îngreunat și nemțeni fără energie electrică

13/10/2015

arbori*Peste 13.000 de oameni au rămas fără curent electric din cauza viscolului, iar șoferii au circulat cu dificultate pe mai multe drumuri județene din cauza zăpezii

Viscolul puternic a lăsat 13.307 de nemțeni, din 64 de localități, fără curent electric. Și traficul din Neamț a fost afectat de condițiile meteo, echipajele de deszăpezire acționând atât duminică, cât și luni, 12 octombrie, pe mai multe drumuri naționale.

De duminică până luni, nemțenii au primit avertizare de două coduri: Cod Galben de ploi însemnate cantitativ, ninsori, intensificări ale vântului, polei, răcire accentuată și Cod Portocaliu ce viza zona de munte a județului, fiind prognozate: strat de zăpadă de 10-15 cm, intensificări ale vântului de peste 70-80 km/h și viscol temporar. Din cauza viscolului și a zăpezii, mai mulți arbori au căzut pe carosabil, iar firele de înalte tensiune s-au rupt. Conform unui comunicat de presă emis de Prefectura Neamț, „au fost mobilizate 106 efective, din care 80 au fost din cadrul MAI, 10 de la Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență (SVSU) și 16 de la Drumuri Naționale“.

Deszăpeziri duminică și luni pe mai multe drumuri naționale

Duminică, 11 octombrie, nouă angajați ai Secției Neamț a Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri (CNADNR) au acționat pentru deszăpezirea și răspândirea de material antiderapant pe cinci drumuri naționale: DN 12C limita cu județul Harghita – Bicaz Chei – Bicaz, DN 15 Limita cu județul Harghita – Hangu – Bicaz – Piatra Neamț – Podoleni – limita cu județul Bacău, DN 15B limita cu județul Iași – Târgu Neamț – Pipirig – DN 15, DN 15C Piatra Neamț – Târgu Neamț – limita cu județul Suceava și DN 17B, care face legătura între DN 15 – Poiana Teiului – Borca – Limita cu județul Suceava.

Lucrările de deszăpezire au continuat și luni, 12 octombrie, pe cele cinci drumuri menționate anterior și pe DN 15D Piatra Neamț – Roman – limita cu județul Vaslui și DN 2 limita cu județul Iași – Iugani – Roman – Limita cu județul Bacău.

„Stocul de material antiderapant este de 1.120 tone de sare și 1.078 tone de nisip“, se arată în comunicatul citat.

A fost nevoie de intervenția celor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Petrodava“, al județului Neamț, în cooperare cu SVSU Hangu, Ceahlău, Grințieș, Pipirig și Vânători Neamț,  pentru degajarea a nouă arbori căzuți pe partea carosabilă din cauza viscolului pentru asigurarea măsurilor Specifice de Prevenire și Stingere a Incendiilor (PSI) la firele de curent căzute.

Arbori smulși de vijelie în șapte localități

Ninsoarea și vijelia de duminică noaptea au creat probleme pe drumurile din județ, mai multe artere fiind blocate de arbori doborâți. La Piatra Neamț, în centru, o mașină a fost avariată de un copac, iar în alte șase localități de pe Valea Muntelui, mai ales, furtuna a smuls arborii din rădăcini și i-a aruncat pe carosabil, afectând circulația.

Pompierii nemțeni au fost solicitați în nouă misiuni de degajare a unor porțiuni din DN 15 începând cu ora 19.30 și până după miezul nopții de duminică spre luni. Zeci de echipaje au acționat cu autospecialele din dotare la Bistricioara (comuna Ceahlău), la Chirițeni (Hangu), la Vânători-Neamț în mai multe intervenții, la Grințieș (comuna Grințieș), la Petru Vodă (comuna Poiana Teiului) și la Leghin (comuna Pipirig). „Duminică, 11 octombrie 2015, la ora 20.13, Dispeceratul ISU – Ambulanță Neamț a fost anunțat, prin apel la 112, despre căderea unui arbore peste un autoturism, aflat pe strada Piața Ștefan cel Mare, din municipiul Piatra Neamț. La locul evenimentului s-a deplasat un echipaj cu patru subofițeri de la Detașamentul de Pompieri Piatra Neamț, care au degajat arborele de pe autoturism“, a declarat locotenent-colonelul Cătălin Leonte, ofițerul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț.

În unele cazuri, militarii au fost sprijiniți de voluntarii SVSU din localitățile afectate.

Cristina IORDACHE, Andreea AMARIEI