Bătrână găsită paralizată de frig, în casă

29/01/2014

paralizata de frig

* Femeia era ţinută într-o mizerie cruntă, fără apă şi căldură

Frigul de peste zi i-a paralizat trupul şi aproape i-a îngheţat inima unei femei în vârstă de 78 de ani, din Simioneşti – Cordun, lăsată de izbelişte de propriul fiu, într-o cămăruţă neîncălzită. Bărbatul şi-a găsit mama în stare de inconştienţă luni, pe la 11 noaptea, când s-a dus acasă pe trei cărări. S-a speriat şi a dat alarma prin vecini, astfel încât în scurtă vreme la faţa locului s-a dus un echipaj de salvare de la Roman.

„Pacienta a fost găsită în frig, în stare foarte gravă, fiind diagnosticată cu hipotermie severă şi obezitate de de grad III”, a precizat dr. Dorice Albu, managerul Serviciului de Ambulanţă Neamţ.

Echipajul Salvării i-a acordat primul ajutor bătrânei aflate în stare critică, după care s-a chinuit să o transporte până la ambulanţă şi în cel mai scurt timp posibil a transportat-o la spitalul municipal.

„Este strigător la cer în ce stare jalnică a fost adusă această bătrână, nehidratată, cu probleme renale severe, grave tulburări de ritm cardiac, semne severe de hipotermie care ne indică faptul că a stat în frig şi fără apă ore în şir, ca să nu mai spun că este extrem de neîngrijită, mizerabilă aş putea spune, evident ţinută în condiţii inumane”, ne-a declarat dr. Nicoleta Popescu,  din cadrul secţiei ATI a Spitalului Municipal de Urgenţă Roman.

Starea pacientei este atât de gravă încât medicul a afirmat că este foarte greu de dat un pronostic privitor la şansele sale de supravieţuire. Asistentul social al spitalului a solicitat Primăriei Cordun, printr-o adresă oficială, date privind situaţia familială a acestei bătrâne ţinute în condiţii inumane.
„Această familie nu figurează la noi cu ajutor social, iar ceea ce ştim despre caz este că femeia locuieşte cu unul dintre băieţi, însă respectivul nu prea are grijă de ea, fiind mai mult plecat de acasă… Având în vedere situaţia de faţă, ne vom interesa ce venituri are bătrâna, dacă are o pensie, cine o încasează, şi dacă băiatul ei poate fi tras la răspundere în această situaţie; deocamdată nu am reuşit să-l găsim… acasă nu este”, ne-a spus asistentul social de la Primăria Cordun. Evident, ca în orice comunitate restrânsă, toată lumea „ştie”, dar nimeni nu „se bagă”. Până la un punct.

Adrian Diaconu, primarul de Cordun, ne-a spus că a fost informat despre cazul bătrânei ţinute de propriul fiu în frig, dar spune cu mâna pe inimă că, deşi este regretabil ce s-a întâmplat, autoritatea locală nu poate intra în fiecare casă să vadă în ce condiţii locuieşte fiecare şi care sunt relaţiile în familie: „Noi ne îngrijim de bătrânii rămaşi sau lăsaţi singuri, fără ajutor; avem în comună vreo 20 de vârstnici singuri, care nici măcar nu pot pune un lemn pe foc, sunt bolnavi şi săraci. Celor cu magaziile goale le mai ducem noi lemne, rezultate de la toaletările copacilor, şi le facem focul, nu-i putem lăsa să îngheţe de frig…”.

Geanina NICORESCU