Bărbat reținut de procurori pentru că și-a bătut nevasta

31/03/2017

* Nemțeanul riscă să stea în arest și să fie supus altor măsuri preventive * Ce poate dispune instanța în astfel de situații

Un bărbat de 60 de ani, din Piatra Neamț, riscă să fie arestat pentru că și-a bătut soția. Femeia, în vârstă de 56 de ani, a ajuns zilele acestea la spital cu traumatism cranio-cerebral și cranio-facial, după ce a fost lovită de partenerul de viață.

Miercuri, bărbatul a fost reținut. „În urma probatoriului administrat de polițiștii Secției de Poliție Rurală Gârcina, la data de 2 martie 2017, aceștia au reținut un bărbat de 60 de ani, din Piatra Neamț, bănuit de săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe asupra unui membru al familiei. Acesta este cercetat pentru faptul că în data de 28 martie 2017, pe fondul consumului de alcool și a unui conflict mai vechi, și-a agresat soția“, a declarat inspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț.

Agresorul a fost prezentat procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț, care a dispus continuarea urmăririi penale față de bărbat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie. Polițiștii au luat măsura reținerii lui pentru 24 de ore, pe baza de ordonanță, urmând ca astăzi sa fie prezentat Judecătoriei Piatra Neamț cu propunere de arestare preventivă.

Polițiștii recomandă femeilor care trec prin astfel de situații să uzeze de protecție pe calea legală. Există varianta solicitării în instanță a unui ordin de protecție față de agresor, ce are menirea de a înlătura pericolul pentru o vreme. Sunt multe cazurile în care de la violență fizică repetată, nesesizată, s-a ajuns la crimă. „În conformitate cu art. 23 din Legea nr. 217/2003 „persoana a cărei viață, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violență din partea unui membru al familiei poate solicita instanței ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecție, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una sau mai multe dintre măsurile, obligațiile sau interdicțiile indicate expres de lege“, a mai precizat sursa citată.

Măsurile pe care instanța le poate lua sunt:

– evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate.

– reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor, în locuința familiei. Fără îndoială, măsura are în vedere cazurile în care cei agresați au ales sau au fost obligați să părăsească locuința pentru a evita continuarea sau repetarea comportamentului agresiv;

– limitarea dreptului de folosință al agresorului numai asupra unei părți a locuinței comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată încât agresorul să nu vină în contact cu victima;

– obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de copiii acesteia sau față de alte rude ale acesteia ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate. Întrucât legea nu stabilește o anumită distanță, aceasta urmează să fie indicată expres de către instanță în ordinul de protecție;

– interdicția pentru agresor de a se deplasa în anumite localități sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează sau le vizitează periodic.

– interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod, cu victima;

– obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute;

– încredințarea copiilor minori sau stabilirea reședinței acestora.

Prin hotărârea prin care se emite ordinul de protecție, instanța poate dispune și cu privire la alte măsuri:

– ca agresorul să suporte și contravaloarea chiriei și/sau a întreținerii pentru locuința temporară unde victima, copiii minori sau alți membri de familie locuiesc sau urmează să locuiască din cauza imposibilității de a rămâne în locuința familială;

– obligarea agresorului să urmeze consiliere psihologică, psihoterapie;

– poate recomanda luarea unor măsuri de control, efectuarea unui tratament ori a unor forme de îngrijire, în special în scopul dezintoxicării.

Durata măsurilor de protecție dispuse de instanța de judecată este determinată în mod explicit de către judecător. Cu toate acestea, durata pentru care le-au luat nu poate depăși șase luni de la data intrării în vigoare a ordinului de protecție. Chiar dacă decizia nu indică în mod expres durata măsurilor luate, ele vor intra în vigoare pentru o perioadă de șase luni de la data emiterii.

Competența de emitere a ordinului de protecție aparține judecătoriei în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau reședința victima. Titularul cererii de emitere a unui astfel de ordin este însăși victima. Cererea poate fi introdusă personal sau prin reprezentant legal și este scutită de taxa de timbru judiciar. Cererea de emitere a unui ordin de protecție se judecă de urgență, în camera de consiliu, participarea procurorului fiind obligatorie. Citarea părților se face potrivit regulilor privind citarea în cauze urgente.

În caz de urgență deosebită (care ar putea exista, spre exemplu, atunci când riscurile pentru integritatea sau poate chiar pentru viața victimei agresiunii sunt iminente), instanța poate emite ordinul de protecție chiar în aceeași zi, pronunțându-se pe baza cererii și a actelor depuse, fără concluziile părților. (C.I.)