Bani de la Banca Internațională pentru patru licee din județul Neamț

02/08/2017

Castig

Liceele primesc granturi a căror valoare este cuprinsă între 70.000 euro și 152.500 euro, în funcție de numărul de elevi înmatriculați la liceu și de rezultatele obținute la examenul de bacalaureat. Finanțarea totală pentru Runda 1 de granturi a Schemei de Granturi pentru Licee este de 18.350.303 euro, iar prima tranșă de bani a fost deja trimisă.

Pe lista celor 271 de licee cu care s-au semnat acorduri de grant în Runda I a Schemei de Granturi pentru Licee din Proiectul privind Învățământul Secundar (ROSE) fac parte doar patru unități de învățământ din județul Neamț: Colegiul Tehnic „Ion Creangă“ Târgu Neamț (proiectul „Învățând, vei reuși!“), Liceul Tehnologic „Gh. Ruset Roznovanu“ Roznov (proiectul „Reper de viitor!“), Liceul Tehnologic „Ion Creangă“ Pipirig (proiectul „Școala te dezvoltă pentru o carieră de succes“) și Liceul Tehnologic Nisiporești („Knowledge, information and Development for Succes“).

Cele 271 de licee beneficiare vor derula proiectele finanțate prin granturi pe o perioadă de 4 ani, având ca obiective reducerea ratei de abandon școlar, creșterea ratei de absolvire și îmbunătățirea performanței la examenul de Bacalaureat.

În cadrul granturilor pentru licee sunt prevăzute 3 categorii de activități eligibile: activități pedagogice și de sprijin, activități extracurriculare și activități de renovare și dotare, mai exact o serie de mici lucrări de modernizare/ reparare a spațiilor de școlarizare, respectiv achiziții de bunuri în scop educațional. În prima categorie sunt incluse activități remediale, tutorat, consiliere, coaching, dezvoltarea personală a elevilor, îndrumare și orientare în carieră, dezvoltarea de abilități socio-emoționale, precum și activități specifice destinate elevilor provenind din grupuri dezavantajate. Grupa a doua de activități cuprinde vizite sau excursii de documentare, stagii de practică/internship, participare la diferite competiții, acțiuni destinate înființării/dezvoltării de rețele școlare etc.

Proiectul privind Învățământul Secundar (Romania Secondary Education Project/ROSE), în valoare totală de 200 de milioane de euro, este finanțat integral de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), în baza Legii nr. 234/2015 pentru ratificarea Acordului de Împrumut (Proiectul privind învățământul secundar) între România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnat la Washington în 17 aprilie 2015, și se desfășoară în intervalul 2015-2022.

Geanina NICORESCU

1 Comentariu la acest articol. Alatura-te conversatiei.

  1. George 02/08/2017 la 9:19 -

    Vom vedea la urma daca banii primiti de liceele respective vor face ca sa se atinga obiectivee stabilite….Succes!