Au închiriat bicicletele și duși au fost

03/08/2013

bicicleta

Râsu’ – plânsu’ / Furt sau abuz de încredere?
Asociația Sens Civic – cea care oferă biciclete spre închiriere – a devenit victima unei „țepe” interesante: i-au fost furate două vehicule ziua-amiaza mare într-un mod absolute pașnic.

Practic, doi tineri au luat bicicletele pentru o plimbare, în regim de chirie și duși au fost. Incidentul a avut loc luni. “S-au prezentat la Stația de plecare a Telegondolei de la Gară. Colegul nostru de acolo nu a avut nicio suspiciune, unul dintre cei doi închiriind de vreo alte șapte ori bicicleta și aducând-o înapoi de fiecare dată”, spune Gabriel Cojocariu, unul din liderii Sens Civic.
“Doar unul din cei doi – cel care mai închiriase – a arătat buletinul. Se numește Constantin Frimu Mihail, din Târgu Neamț și are 21 de ani. Când e vorba de doi-trei tineri, cum nu au toți tot timpul actele la ei, e de ajuns dacă arată unul un act. Am procedat de multe ori așa și, până acum, nu au fost probleme. Acum nu suntem în perioadă de promoție cu oferire gratuită de bicilete pentru plimbare – proiecte derulate anterior de Sens Civic, pe finanțări nerambursabile sau pe parteneriat cu firme care susțineau acest gen de agrement. Costă doar doi lei ora. Încasăm banii însă la venire, pentru că unul se plimbă o oră, altul trei…”, mai spune Cojocariu.
Astfel că nu se poate spune că cei doi tineri au luat două biciclete cu patru lei. Cel mult se poate susține că Frimu – grație închirierilor anterioare – a investit 14 lei pentru a luat două biclete care valorează pe puțin vreo 800 de lei.
“Problema reținerii unei garanții material e de discutat. Pe de o parte, iese un tânăr la plimbare și poate are 5 lei la el. Doi lei îi dă pentru o oră de plimbare cu bicicleta, trei lei dă pe un suc sau pe o apă. Bun, să zicem că am opri garanție. Cât să oprești? 10 lei, 20 de lei. Dar bicicleta costă 400-500 de lei, deci nici acei bani nu ar fi o asigurare solidă într-un caz în care unul e predispus la a fura bicicleta. De oprit act de identitate nici nu poate fi vorba. A fost o perioadă în care lăsa omul cartea de identitate drept garanție, am fost reclamați, am plătit cinci milioane (n.r. – de lei vechi) amendă. Ne-am ars, nu se mai pune problema de act reținut. Nu știu ce vom face ca să nu rămânem și fără celelalte 16 biciclete pe care le mai avem. Poate o să facem asigurare full Casco”, a adăugat, făcând haz de necaz, Gabriel Cojocariu.
Asociația Sens Civic a reclamat cazul la Poliție. Până oamenii legii vor pune mâna pe infractori și până vor recupera sau nu bicicletele, ONG-ul respectiv a făcut apel și pe internet la cei care ar putea oferi eventuale informații. Apel la spirit civic pentru bicicletele Asociației Sens Civic…

Daniel VINCA

< Articolul anterior
Cronica neagra
Urmatorul articol >
Cronica neagra