Astăzi, peste 4.000 de absolvenți claselor a VIII-a susțin prima probă a Evaluării Naționale

18/06/2017

*Alți 300 de elevi nu au îndeplinit condițiile pentru a se înscrie la acest examen
Ziua de 19 iunie este dedicată probei scrise de limba și literatura română din cadrul Evaluării Naționale, susținute de absolvenții claselor a VIII-a. Din totalul celor 4.541 de elevi care au urmat cursurile clasei terminale de gimnaziu în anul școlar 2016-2017, vor participa la probele Evaluării Naționale doar 4.123. Diferența reprezintă corigenți (286), repetenți (57), tineri cu situația neîncheiată (67), 11 cu alte situații care i-au împiedicat să încheie anul școlar corespunzător. Din promoțiile anterioare s-au înscris 3 absolvenți proveniți din alte serii.
Cele două probe vor fi susținute în 117 centre de examen. Examenul național reprezintă modalitatea de evaluare sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial și contează pentru admiterea în învățământul liceal.
În acest an au fost făcute diferite modificări în ceea ce privește examenul de Evaluarea Națională la clasa a VIII-a. De asemenea, un aspect mai puțin cunoscut de părinți este acela că pot vedea lucrările copilului lor, după afișarea rezultatelor finale, în urma contestațiilor. Este bine de știut și faptul că elevii și părinții pot vedea lucrările, după examen. Aceștia pot solicita Comisiei județene de organizare a evaluării naționale să vadă lucrarea copilului lor, numai după afișarea rezultatelor finale după contestații. La vizualizarea lucrării, candidatul minor trebuie să fie însoțit obligatoriu de un părinte sau reprezentant legal. Însă, solicitarea de vizualizare nu poate conduce la reevaluarea sau la modificarea notelor acordate lucrării. Cu excepția candidatului sau a părinților ori reprezentanților legali ai acestuia, pot solicita să vadă lucrările doar membrii comisiei județene de organizare a evaluării naționale sau cei ai Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale, în scopul reevaluării acestora, conform prevederilor din Metodologia de organizare și desfășurare a evaluării naționale pentru elevii clasei a VIII-a.
Din acest an, notele de la Evaluarea Națională vor conta mai mult pentru media finală, constituind 80% din media de admitere la liceu. De asemenea, a fost eliminată prevederea conform căreia nota finală după soluționarea contestațiilor se modifică numai în cazul în care, între nota inițială și nota de la contestație există o diferență de minimum 0,5 puncte.
La fel ca și în anii trecuți, va exista supraveghere video și audio. Potrivit legii, trebuie să existe camere de supraveghere video și audio în sălile de clasă din unitățile de învățământ în care se desfășoară probele pentru evaluarea națională pentru elevii clasei a VIII-a, a sălilor în care se descarcă și se multiplică subiectele, precum și a sălilor în care se preiau, se evaluează și se depozitează lucrările scrise.
Primul examen este la română, urmat de cel la matematică, pe 21 iunie 2017, și la limba maternă.
Afișarea notele la Evaluare Națională 2017 se va face pe 26 iunie, până în ora 16:00, urmând ca în aceeași zi să fie depuse și contestațiile, în intervalul orar 16:00-20:00. Rezultatele finale la Evaluarea Națională 2017 se vor publica vineri, 30 iunie.
Geanina NICORESCU