Astăzi, la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț, Simpozion „Muzeele – repere în peisajul turistic“

08/04/2017

 

Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț găzduiește astăzi, începând cu ora 12.00, simpozionul „Muzeele – repere în peisajul turistic“, activitate organizată de Complexul Muzeal Județean Neamț, având drept scop promovarea obiectivelor muzeale din județul Neamț, în general, și a celor din zona Târgu Neamț, în special.

„Pentru că ne dorim ca instituțiile muzeale să fie o componentă importantă în peisajul turistic și cultural, intenționăm să organizăm câteva dezbateri prin care să ne facem mult mai cunoscuți și, în același timp, să venim în întâmpinarea altor instituții care au ca obiect de activitate turismul sau componentele culturale. O strânsă legătură între factorii decizionali, operatorii de turism, ONG-uri, instituții de cultură credem că poate avea doar beneficii pentru toți cei implicați, dar și pentru comunitățile locale“, a declarat dr. Iulian Ghercă, directorul Complexului Muzeal Județean Neamț.

Dezbaterea se desfășoară nu întâmplător la Târgu Neamț, în această zonă aflându-se cele mai vizitate muzee din administrarea Complexului Muzeal, respectiv Muzeul Cetatea Neamț și Muzeul Memorial „Ion Creangă“ din Humulești, obiective care atrag anual un număr important de vizitatori, contribuind la sporirea impactului turistic al zonei.

„Desigur, alături de aceste instituții muzeale și de celelalte aflate tot în administrarea noastră – Muzeul de Istorie și Etnografie și Casa Memorială «Veronica Micle» –, în perimetrul orașului Târgu Neamț mai sunt o serie de obiective turistice și culturale care merită integrate într-un sistem complex, astfel încât impactul economic pentru această zonă să fie cât mai mare. Diversitatea patrimoniului istoric, etnografic și memorialistic este un factor esențial în promovarea instituțiilor noastre muzeale, care pot fi considerate și un foarte bun vector de imagine local și regional“, a adăugat dr. Iulian Ghercă.

După cum informează organizatorii, în cadrul întâlnirii de astăzi se încearcă schițarea unui cadru general de acțiune, prin care muzeele nemțene să poată contribui la dezvoltarea turistică a zonei.

Irina NASTASIU