Astăzi ger, de sâmbătă ceva mai cald

12/01/2017

*Ieri dimineață, pe masivul Ceahlău erau minus 14 grade Celsius și un strat de zăpadă de jumătate de metru *În acest weekend, temperaturile maxime ale aerului vor urca până la 3 grade Celsius

Încă nu scăpăm de frigul pătrunzător. Până în această dimineață, la ora 10, județul Neamț se află sub atenționare de cod galben de nopți geroase. Conform Administrației Naționale de Meteorologie, în intervalul menționat, vremea va fi deosebit de rece, geroasă dimineața și noaptea în cea mai mare parte a țării. Astfel, minimele nocturne se vor situa în general între -17 și -10 grade, iar maximele diurne vor fi negative.
Pe lângă frigul aspru, ieri dimineață ningea prin tot județul. La ora 9, erau câte minus 8 grade Celsius la Piatra Neamț și Târgu Neamț, și minus 10 grade Celsius la Roman. În județ, cele mai scăzute valori se înregistrau pe masivul Ceahlău, respectiv minus 14 grade Celsius. În aceeași zi, pe munte ningea, iar stratul de zăpadă măsura 51 de centimetri. În țară, cel mai frig era pe Vârfu Omu, unde temperatura aerului arăta minus 17 grade Celsius. La polul opus, la Sulina, vremea dădea semne de îmbunare, fiindcă termometrele indicau 3 grade Celsius.
Conform Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, în Moldova, până la data de 22 ianuarie 2017, vremea se va menține sub normalul climatologic. Pe parcursul acestei săptămâni, se vor înregistra maxime cuprinse între -13 și 1 grad Celsius și minime între -16 și -4 grade Celsius, în medie regională. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, media regională va consta în maxime cuprinse între -5 și -3 grade Celsius și minime între -12 și -9 grade Celsius. Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în cea mai mare parte a timpului.
Pentru astăzi, la Piatra Neamț, ANM estimează un timp rece și instabil. Va ninge, iar temperatura maximă a aerului va fi de minus 6 grade Celsius. Noaptea, minima va scădea până la minus 10 grade Celsius. Dar și mâine e posibil să ningă. Temperatura diurnă va înregistra valori de până la minus două grade Celsius. Noaptea, minima aerului va indica minus 4 grade Celsius. Sâmbătă va fi mai cald, respectiv 3 grade Celsius. Cerul va fi mai mult acoperit. După lăsarea întunericului vor fi minus 3 grade Celsius. A doua zi va fulgui, iar la amiază se vor înregistra 3 grade Celsius.
V. ANDRIEȘ