Colegiul Tehnic „Ion Creangă“ din Târgu Neamț a găzduit joi, 18 mai, cea de-a IX-a ediție a simpozionului „Arta de a fi gazdă“. Manifestarea ج organizată de Colegiul Tehnic „Ion Creangă“, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Neamț – și-a propus promovarea educării și responsabilizării tinerilor față de obiectivele turistice, cultura și tradiția românească, adresându-se atât elevilor din clasele IX-XII, profilul „Servicii“ și profilul „Resurse“ de la instituțiile școlare înscrise în concurs, cât și profesorilor de specialitate de la instituțiile școlare participante.
Temele au vizat cultura, tradițiile și turismul, premisa care a stat la baza conceperii proiectului fiind aceea că fără cultură și tradiție nu poți trăi într-o societate modernă.
„Prin derularea acestui proiect, considerăm că aducem un plus de valoare și vizibilitate în conturarea calității de gazdă, activitățile propuse urmărind și evidențierea ospitalității moldovenești, elevii învățând să-i primească așa cum se cuvine pe toți cei care doresc să le calce pragul. Ne propunem să valorizăm dorința de cunoaștere a elevilor, curiozitatea lor, determinându-i să participe activ la culegerea de informații, prelucrarea și prezentarea lor într-un mod cât mai original“, ne-a spus prof. Eugenia Niculescu, unul dintre coordonatorii activității.
Premii pentru maeștrii artei culinare
Una din secțiunile concursului s-a centrat pe arta culinară tradițională românească, celelalte două secțiuni vizând promovarea unei oferte turistice în limba engleză și promovarea obiectivelor turistice cultural istorice.
Concurenții au lucrat în echipe, cei mai pricepuți dintre aceștia fiind recompensați cu premii.
Juriul a fost alcătuit din profesori de specialitate, reprezentanți ai agenților economici și un reprezentant al Inspectoratului Școlar Județean Neamț.
Au fost acordate următoarele premii: la Secțiunea „Promovarea obiectivelor turistice cultural istorice“: Premiul I – Liceul Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva“ Agapia, prof. coordonatori: Raluca Vîntu, Leonte Mara; eleva Bianca Manolache – „Catedrala Sfântul Vasile Blajini – Între legendă și studiu academic“; Premiul II – Colegiul Tehnic „Ion Creangă“ Târgu Neamț, prof. Ramona Petrariu, elevi: Raluca Acozmulesei, Simona Andreea Ciocoiu, Cosmin Buraga, Vasile Moisa, Mihai Ifrim – „Castelul Corvinilor“; Premiul III – Colegiul Tehnic „Ion Creangă“ Târgu Neamț, prof. coordonatori Eugenia Niculescu, Mihaela Axinte, elevi: Ștefania Niculescu, Elena Albu, Ilinca Abiculesei – „Castelul Huniade“; Premiul III – Colegiul Tehnic „Ion Creangă“ Târgu Neamț, prof. Eugenia Niculescu, elevi: Andreea Maftei, Andreea Pîslaru, Bianca Covaci, Beatrice Luca – „Cetatea Albă Carolina“.
Secțiunea „Promovarea unei oferte turistice în limba engleză și limba franceză: Premiul I – Colegiul Tehnic „Ion Creangă“ Târgu Neamț – prof. Flavia Rusu, elevi: Raluca Acozmulesei, Simona Andreea Ciocoiu, Cosmin Buraga, Vasile Moisă, Mihai Ifrim – „Oferta Lupului“; Premiul II – Liceul Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva“ Agapia – prof. coordonatori: Raluca Vîntu, Diogene Mihăilă, eleva Bianca Manolache – „Catedrala Sfântul Vasile Blajini – Între legendă și studiu academic“.
Secțiunea „Preparate culinare tradiționale“: Premiul I – Colegiul Tehnic „Ion Creangă“ Târgu Neamț – prof. Cristina Tobosaru – elevi: Andreea Firea, Mădălina Cerbu, Bianca Mitoc, Gabriela Crețu, Claudia Pralea, Iulia Barbacariu – preparatul: „Ostropel de pui“. Premiul II – Colegiul Tehnic „Ion Creangă“ Târgu Neamț, prof. Geta Aciocarlanoaie, elevi: Miruna Asaftei, Beatrice Luca, Georgiana Luchian, Petronica Movilă, Andreea Păstrăvanu, Diana Acatrinei – preparatul „Gulaș de miel“. Premiul III – Colegiul Tehnic „Danubiana“ Roman, prof. Mintenica Butnaru, elevi: Ana Maria Sofronie și Lorena Butnaru – preparatul „Tochitură Moldovenească“.
Elevii participanți au fost premiați și de asociațiile locale: Valea Ozanei, Bison Land, Ecoland și Asociația Româno-Franceză de Turism.
Toți participanții și profesorii îndrumători au primit diplome de participare, câștigătorii competiției primind diplome pentru locurile I, II, III și mențiuni. De asemenea, au fost acordate și premii speciale, de către reprezentanții mediului de afaceri și asociațiile de profil.
Irina NASTASIU