Arestat pentru lovirea și sechestrarea unei femei

20/08/2017

În mai puțin de opt ore de la reclamație, polițiștii roznoveni l-au reținut pe un bărbat din localitate care ar fi lovit și sechestrat o femeie.
Suspectul, un bărbat în vârstă de 52 de ani, a fost reținut în ziua de 18 august, după ce a fost probată activitatea acestuia privind săvârșirea infracțiunilor de violență în familie și lipsire de liberatate în mod ilegal. „Faptele pentru care este cercetat bărbatul au avut loc în data de 16 august 2017, când acesta împreună cu concubina sa au consumat la domiciliu băuturi alcoolice, iar din gelozie, bărbatul a lovit femeia de 31 de ani. Ulterior agresiunii, victima a fost imobilizată în locuință până pe data de 17 august 2017, când bărbatul a solicitat intervenția unei ambulanțe pentru preluarea femeii care acuza dureri în zona abdominală”, a declarat inspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț. Poliția orașului Roznov a fost sesizată în data de 18 august 2017 despre acest eveniment și au fost demarate toate verificările pentru clarificarea acestor aspecte. În mai puțin de 8 ore, polițiștii au reușit documentarea activității infracționale a bărbatului, care a și fost reținut pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiuniilor de violență în familie și lipsire de liberatate în mod ilegal, potrivit aceleiași surse.
Sâmbătă, 19 august, bărbatul a fost prezentat cu propunere de arestare preventivă Judecătoriei Piatra Neamț, care și-a însușit propunerea și a dispus masura arestarii preventive față de acesta, pentru o perioada de 30 zile: „admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ, având ca obiect luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul Bofan Vasile. Dispune arestarea preventivă a inculpatului Bofan Vasile, aflat în stare de reţinere în Arestul IPJ Neamţ, cercetat în dosarul penal cu nr. 3529/P/2017 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ, pentru comiterea infracţiunilor de de violenţă în familie şi lipsire de libertate în mod ilegal, în concurs real, fapte prev. și ped. de art. 199 alin. (1) Cod penal raportat la art. 194 alin. (1) lit. e Cod penal şi art. 205 alin. (1) Cod penal, cu aplicarea art. 38 alin. (1) Cod penal – pentru o perioadă de 30 zile, începând cu data de 19.08.2017 şi până la data 17.09.2017, inclusiv”, precizează soluția pe scurt a instanței.
Poliția Neamț reia sfaturile adresate victimelor violenţei intrafamiliale, dacă agresiunea a fost fizică:
– să sune la 112 şi să ceară sprijin dacă viaţa şi sănătatea îi sunt puse în pericol!
– să-şi îngrijească de urgenţă starea de sănătate deoarece vătămările suferite pot evolua neaşteptat şi se pot agrava rapid.
– să solicite consultul medico-legal şi eliberarea unui certificat constatator. Acesta se eliberează contra cost, contravaloarea acestuia recuperându-se ulterior, după câştigarea procesului.
– în cazul unei agresiuni sexuale, să nu-şi schimbe hainele şi să nu se spele, pentru a nu distruge probele necesare medicilor legişti.
– dacă este chemată poliţia la domiciliu pentru constatarea unei agresiuni şi obiectele sunt răvăşite, sunt pete de sânge, să nu se facă ordine deoarece poliţiştii trebuie să observe locul faptei aşa cum este.
În această perioadă, Poliția Neamț derulează campania de prevenire a violenței intrafamiliale „Aripi Frânte”, ce are ca scop informarea publicului larg cu privire la consecințele grave ale comportamentului abuziv manifestat în cuplu. Sesiunea de informare are loc astăzi, 21 august, de la ora 11, la Biblioteca județeană „G.T. Kirileanu” din Piatra Neamț. Victima violenței domestice este definită prin art. 23 din Legea nr. 217/2003 ca fiind „persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una sau mai multe dintre măsurile, obligaţiile sau interdicţiile indicate expres de lege”, a mai precizat sursa citată. (C.I.)