În apropierea Crăciunului, cereri multe de pașapoarte

22/12/2016

*Nemțenii care pleacă în străinătate pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă, principalii „vinovați“ de numărul mare de solicitări pentru emiterea de noi documente de trecere a frontierei *Și la ambasadele românești din alte țări, nemțenii depun multe cereri de pașapoarte

V. ANDRIEȘ

De săptămâna trecută, la ghișeele Serviciului de Pașapoarte Neamț s-a mărit numărul solicitărilor pentru emiterea unui nou pașaport. În general, cele mai multe cereri sunt depuse de nemțenii care vor să-și procure un nou document de călătorie necesar pentru a merge în vacanță peste hotare, ori pentru vizitarea rudelor.
„Pe lângă persoanele care doresc pașapoarte pentru a pleca în concedii în afara granițelor, există o altă categorie importantă, respectiv a nemțenilor care vin din străinătate pentru a petrece sărbătorile de iarnă în România. În total, pe parcursul săptămânii trecute, la Serviciul de Pașapoarte Neamț au fost depuse 319 cereri, din care 256 au fost pentru pașapoarte simple electronice și 63 pentru pașapoarte simple temporare. În afară de aceste documente, mai sunt 177 care au fost înregistrate la misiunile și oficiile consulare românești din străinătate. Pe această cale, reamintim cetățenilor că cererea pentru emiterea unui nou pașaport poate fi depusă la orice serviciu județean de pașapoarte, indiferent de locul de domiciliu al titularului. În plus, la dorința solicitantului și contra sumei de 7,97 de lei, pașaportul poate fi trimis prin serviciul de curierat, la adresa de domiciliu“, ne-a declarat comisarul de poliție Constantin Roman (foto), șeful Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple Neamț.
În prezent, în spațiul european, termenul de soluționare este de cel mult 45 de zile.
E bine de știut că, în străinătate, pașapoartele se livrează doar la ambasadele sau la consulatele românești. „Rog cetățenii care vin din străinătate pe parcursul acestei luni, să se prezinte din timp la Serviciul de Pașapoarte Neamț, în vederea procurării actelor necesare trecerii frontierei. În caz contrar, se poate ajunge la o supraaglomerare a ghișeelor în apropierea Crăciunului. Din acest motiv, vom încerca să mobilizăm tot colectivul, pentru a putea mulțumi pe toată lumea“, a mai precizat șeful de la SPCEEPS Neamț, comisar de poliție Constantin Roman.
În prezent, programul de lucru cu publicul de la Serviciul de Pașapoarte Neamț se desfășoară între orele 8.30 și 16.30. În data de 26 decembrie 2016 și 2 ianuarie 2017, ghișeele acestei instituții vor fi închise.