* Pizza este un produs hipercaloric și hipersodic
Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat 16 tipuri de pizza congelată în vederea realizării unui studiu privind calitatea acestora. Rezultatele sunt înfiorătoare! Specialiștii Asociației Pro Consumatori au stabilit că 94% dintre sortimentele de pizza analizate nu se menționează tipul de făină folosită la realizarea blatului. 81% dintre sortimentele de pizza analizate conțin aditivi alimentari, adică E-uri, de la 2 aditivi alimentari până la 15 aditivi alimentari! 81% dintre sortimentele de pizza analizate sunt importate din țări ca Germania, Franța și Polonia. 63% dintre sortimentele de pizza analizate conțin nitrit de sodium. O porție de pizza, adică 150 de grame, conține până la 2,3 grame de sare. La numai 19% dintre sortimentele de pizza analizate producătorii menționează separat compoziția blatului și a toppingului. Oricât de ciudat ar părea, 19% dintre sortimentele de pizza analizate conțin aromă de fum, iar 13% dintre sortimentele de pizza analizate conțin glutamat monosodic. Specialiștii APC precizează că aroma de fum este un produs obținut prin fracționarea și purificarea unui condensat de fum care produce condensate de fum primare, fracții primare de gudron și/sau arome de fum derivate.
Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu.
Greutatea neta a unei pizza variază între 300 grame și 440 grame. Deci, dacă consumăm o pizza putem asimila între 3,35 grame sare și 5,85 grame sare. Persoanele care consumă o cantitate de sare mai mare decât media au o presiune sanguină mai mare și au un risc crescut de hipertensiune arterială. Consumul excesiv de sare a mai fost pus în legătură și cu alte afecțiuni agravate de retenția de apă provocată de sare: insuficiență cardiacă, hipertrofia ventriculară stângă, afecțiuni ale rinichilor și litiază renală, edemul, accidentul vascular cerebral, osteoporoză etc. Un adult are nevoie de 1,6 grame de sodiu zilnic, pe care și-l procură dintr-o linguriță rasă de sare. Cantitatea de lipide per pizza variază între 20,7 grame și 49,4 grame, iar conținutul de acizi grași saturați dintr-o pizza variază între 5,85 grame și 17 grame. Numeroase studii realizate în instituții medicale și universități de prestigiu arată că grăsimile saturate cresc riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare, precum infarctul sau accidentul vascular cerebral și sunt un factor de risc pentru cancerele de colon și sân.
Cantitatea de proteine per pizza variază între 19,4 grame și 38 grame.
În concluzie, pizza este un produs hipercaloric și hipersodic!
Geanina NICORESCU