Ape mari în Neamț

18/06/2017

*Cod galben de inundații până astăzi la amiază, la ora 12 *La Piatra Neamț, pe parcursul acestei săptămâni temperatura maximă a aerului se va situa între 22 și 27 de grade Celsius

Ploile din ultima perioadă cresc cotele apelor din Neamț. Conform atenționării Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor București, ca urmare a scurgerilor importante de pe versanți, se pot forma torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale, creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de atenție. Atenționarea hidrologilor este valabilă până astăzi, la ora 12, pe râurile din bazinele hidrografice: Prahova – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Prahova), Buzău – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Brașov, Covasna, Buzău), Putna (județul Vrancea), Râmnicu Sărat (județele Vrancea, Buzău), Trotuș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Harghita, Neamț și Bacău), Bârlad (județele Iași, Neamț, Bacău, Vrancea, Vaslui și Galați), afluenții mici ai Siretului aferenți sectorului aval S.H. Nicolae Bălcescu (județele Bacău, Neamț, Vrancea și Galați), afluenții Prutului aferenți sectorului aval S.H. Drânceni (județele Vaslui și Galați) și râurile din Dobrogea (județele Constanța și Tulcea).

Se impune urmărirea evoluției situației hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcții hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă și poluări marine în zona costieră“.

Conform prognozei meteorologilor, în Neamț, și astăzi e posibil să plouă. Aversele vor fi însoțite de scurte intensificări ale vântului și descărcări electrice. Temperatura maximă a aerului va urca doar până la 18 grade Celsius. Mâine, pietrenii se vor bucura de o vreme caldă și fără ploi. La prânz, valoarea maximă a aerului va arăta 24 de grade Celsius. Noaptea vor fi 15 grade Celsius. Miercuri și joi e posibil să plouă. După-amiază, temperatura aerului va urca până la 27 de grade Celsius. Vineri se mai răcește timpul. La ora prânzului, maxima termometrelor va arăta 22 de grade Celsius. Sâmbătă, amatorii de drumeții montane vor avea parte de o zi caldă și mai mult senină. Temperatura diurnă a aerului va fi de 26 de grade Celsius. Și duminică va fi cald, dar sunt șanse să plouă.

V. ANDRIEȘ