Anvelope la mâna a doua prea uzate conform standardelor de protecție a consumatorilor

11/08/2017

Nereguli peste nereguli au identificat comisarii pentru protecția consumatorilor din Neamț în urma controalelor desfășurate la comercianții anvelopelor la mâna a doua. Echipele de control au verificat în ce măsură sunt respectate prevederile legale privind protecția consumatorilor la comercializarea acestor anvelope.
La nivel național au fost controlați 312 operatori economici, dintre care la un număr de 149 operatori economici (47,76%) au fost constatate abateri. S-a procedat la oprirea temporară de la comercializare a 8.832 anvelope second-hand, aplicarea de 183 sancțiuni contravenționale, dintre care 117 avertismente și 66 amenzi în valoare de 195.050 lei, pentru încălcarea reglementărilor privind protecția consumatorilor.
Cu ocazia controlului s-a verificat, în principal, dacă sunt scoase la vânzare anvelope cu tăieturi profunde, crăpături. Comisarii din Neamț au identificat această problemă la mai mulți agenți economici. S-au depistat, de asemenea, anvelope cu deteriorări și uzură neuniformă pronunțată. Au fost oprite definitiv de la comercializare 9432 anvelope second-hand comercializate de unii operatori economici din județele Vaslui, Sibiu, Neamț, acestea prezentând uzură neuniformă pronunțată, adâncimea profilului principal sub limita admisă de 2 mm. Comisarii susțin că operatorii economici în cauză nu respectă condițiile tehnice stabilite de producătorii anvelopelor, în sensul că acestea sunt păstrate sub cerul liber, neferite de razele soarelui și intemperii atmosferice, având ca efect deprecierea calității.

Comisarii au transmis și o serie de sfaturi pentru consumatori la achiziționarea anvelopelor second-hand: anvelopele să nu prezinte tăieturi profunde, crăpături, deteriorări, uzură neuniformă pronunțată; adâncimea profilului principal (zona centrala de ¾ din lățimea benzii de rulare) să fie minim 2 mm pentru anvelope cu diametrul sub 20 inch sau minim 4 mm pentru anvelope cu diametrul peste 20 inch, atât pentru anvelopa de vară, cât și pentru anvelopa de iarnă; informațiile de bază conținute pe peretele lateral (flancul) anvelopei referitoare la marcajele producătorului să fie vizibile și, evident, să aibă în vedere obținerea garanției de conformitate de minim 1 an la anvelopele second-hand.

Geanina NICORESCU

1 Comentariu la acest articol. Alatura-te conversatiei.

  1. George 11/08/2017 la 7:24 -

    E bine ca ANPC cauta si asa ceva.Mai bine ar fi daca ar denunta contractele cu clauze abuzive semnate de banci,e-on sau firmele de telefonie.Spre exemplu,am facut cerere de decuplare la telekom si cei de acolo mi-au spus sa astept o luna pana se rezolva,desi eu nu mai folosesc serviciile lor.Le amintesc ca atunci cand mau cuplat,nu am asteptat mai mult de 24 de ore si ca mi-au cerut si o plata in avans…Un alt exemplu,cdei de la e-on mi-au taiat curentul pt o factura resstanta mai veche,dar s-a constatat la ridicarea contorului dupa numarul; de kw consumati ca am platit ceva in avans datorita estimarilor lor spectaculoase.Cu toate astea ma platit taxa de reconectare….Asta e Romanica noastra.