Amendă de 6.000 de lei pentru vânzarea de artificii minorilor

04/12/2014

petardePoliţia a demarat verificările la societăţile comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice şi activităţi specifice structurilor de ordine publică în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale. Acţiunea „FOC DE ARTIFICII” urmăreşte prevenirea, identificarea şi combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2014 – 2015.

În perioada 24 – 30 noiembrie, poliţişti de la Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoas şi Ordine Publică au efectuat85 de controale, fiind constatate 21 de infracţiuni, de comiterea cărora sunt bănuite 19 persoane. De asemenea, au fost aplicate 5 sancţiuni contravenţionale,  în valoare totală de 16.000 de lei şi au fost ridicate, în vederea confiscării, 5.626 de articole pirotehnice.

Reglementările în domeniul regimul materiilor explosive spune că orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an. Comercializarea de către persoane fizice sau juridice neautorizate a obiectelor pirotehnice din clasa I se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 5.000  de lei, adică a artificiilor de tip steluţă, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliţi. Comercializarea obiectelor pirotehnice către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei. Nu în ultimul rând, neîndeplinirea condiţiilor legale privind inscripţionarea pe ambalajul obiectelor artizanale de distracţie, fabricate şi confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice, în limba română, a denumirii, clasei din care fac parte, instrucţiunilor de folosire, termenului de garanţie, precum şi pericolelor care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 7.500 de lei.

Controalele vor continua, dar poliţiştii recomandă părinţilor ca în această perioadă să-şi supravegheze copiii cu atenţie, deoarece aceştia pot fi expuşi incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice. “Toate articolele pirotehnice sunt imprevizibile şi periculoase, astfel că folosirea lor necesită control şi supraveghere, dar şi responsabilitate sporită în ceea ce ţine de respectarea condiţiilor esenţiale de securitate. Produsele obţinute în rezultatul arderii acestora pot influenţa dăunător mediul ambiant. Înainte de a folosi produsele pirotehnice, studiaţi atent instrucţiunile şi măsurile de securitate indicate pe ambalajul produsului”, mai precizează Poliţia.

 

Cristina Iordache