Ambulanţele au avut 43 de urgenţe „cod roşu”

19/11/2012

Echipajele Ambulanţei Neamţ au avut nu mai puţin de 243 de solicitări în week-end,  43 dintre acestea fiind „cod roşu”, pentru victime aflate în stare foarte gravă.

O copilă în vârstă de 15 ani, din Piatra Neamţ, a trebuit intubată după ce a înghiţit un pumn de antibiotice şi a băut alcool. Fata a fost dusă cu salvarea la spitalul judeţean, unde a beneficiat de tratament corespunzător şi a rămas sub supravegherea medicilor de la Unitatea de Primiri Urgenţe. Mai aproape de moarte a fost un bărbat din Boiştea-Petricani. Copleşit de lipsuri, S.I., în vârstă de 42 de ani, şi-a pus ştreangul de gât, sâmbătă seara. Familia l-a găsit imediat şi după ce l-a eliberat din strânsoarea frânghiei a sunat la 112. Echipajul salvării care a ajuns la locul solicitării a constatat că omul era deja în comă profundă. Bărbatul a supravieţuit, însă fiind în stare critică a trebuit internat la reanimare.

În aceeaşi seară, ambulanţa a mai avut o solicitare la Boiştea-Petricani, însă pentru un tânăr vătămat accidental. C.V., de 23 de ani, a suferit leziuni grave, toracice, abdominale şi fracturi la picioare, fiind suspectat şi de fractură de coloană lombară,  după ce a căzut peste el o grindă. Victima a fost transportată cu o ambulanţă la spitalul din Târgu Neamţ, apoi adusă la spitalul judeţean, pentru mai multe investigaţii. Ca prin urechile acului a scăpat cu viaţă şi o femeie de 50 de ani, din Roman, care a plonjat de la etaj. Vecinii susţin că au auzit scandal din apartamentul victimei, urmat de această căzătură. C.M. a fost luată cu salvarea de pe caldarâm şi dusă la spitalul municipal. În acest caz medicii de la Urgenţe au suspectat o fractură a coloanei vertebrale, astfel încât au supus pacienta la o serie de investigaţii, urmând să dea verdictul zilele următoare.

În week-end şi-au rupt oasele 38 de persoane, ca urmare a căderilor dar şi a bătăilor şi accidentelor rutiere, fracturile fiind principala cauză în clasamentul solicitărilor de ambulanţă. Pe locul doi în ordinea apelurilor la 112 s-au clasat cele 27 de intervenţii ale echipajelor operative la cazuri de colici biliare şi renale. Nu au lipsit nici cazurile cronice cu decompensări, 27 dintre solicitări fiind pentru astfel de situaţii.