ALERTĂ și în Neamț: DSP trebuie să monitorizeze sănătatea copiilor mai mici de 5 ani

17/02/2016

copii masura de protectie* Ministerul Sănătății a solicitat raportări zilnice după ce în Argeș 3 copii au murit și alți 40 au fost internați cu sindrom hemolitic și diaree acută

După ce mai mulți copii din Argeș au ajuns la spital în stare gravă și trei au decedat, Ministerul Sănătății a cerut, ieri, Direcției de Sănătate Publică Neamț raportarea zilnică a cazurilor de boală diareică acută cu deshidratare și sindrom hemolitic uremic la copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

„Am transmis, deja, unităților sanitare cu paturi și medicilor de familie să ne comunice în fiecare zi dacă apar cazuri similare celor de la Argeș, unde situația este extrem de gravă. Această adresă a fost trimisă la toate autoritățile sanitare din țară, astfel încât la nivel central să poată exista o evidență strictă a situației din țară privind numărul de cazuri de îmbolnăvire. Recomandarea principală este ca părinții să-și ducă de urgență copiii la medic, la cel mai mic semn de boală. Până acum, niciun copil, cu vârsta mai mică de cinci ani, nu a fost diagnosticat în vreun spital din Neamț cu sindrom hemolitic“, ne-a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al DSP Neamț.

În spitalele din Argeș sunt internați 42 de copii cu forme ușoare și medii ale bolii diareice.

Potrivit specialiștilor, trebuie monitorizat atent gradul de deshidratare al copiilor, iar administrarea de antibiotice nu este justificată în mai multe situații de boală diareică acută, cum ar fi cele virale, rotavirus, norovirus. Starea de alertă e menține în toată țara, mai ales că nimeni nu știe ce anume a cauzat numărul mare de îmbolnăviri, fiind suspectate alimente precum laptele, fructele și, mai nou, vaccinurile.

Geanina NICORESCU