80% dintre nemţeni nu ştiu ce să facă la cutremur

05/03/2015

1424715632fa6fa469Avarierea reţelelor de furnizare a gazelor naturale şi a energiei electrice ca rezultat al unui cutremur poate avea efecte cel puţin la fel de devastatoare ca şi cauza în sine, iar cunoaşterea câtorva reguli de bază de comportare înainte şi după cutremur determină un nivel redus al pagubelor şi de pierderi de vieţi omeneşti.

Pornind de aici, un studiu recent realizat de compania E.ON după lansarea, în luna ianuarie, a campaniei de informare „Nu tremur la cutremur”, a relevat o situaţie alarmantă – 80% dintre români nu ştiu cum să reacţioneze în cazul unui seism, iar cei mai mulţi dintre ei ar putea lua decizii care li s-ar putea dovedi fatale ori ar îngreuna intervenţia salvatorilor. Campania „Nu tremur la cutremur” este implementată la nivel naţional împreună cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi-şi ropune informarea cetăţenilor cu privire la modalităţile şi regulile de comportare ce trebuie respectate înainte, în timpul şi după producerea unui seism.

„În România, au loc zilnic cutremure de mică intensitate şi este foarte important să cunoaştem principalele modalităţi prin care putem să ne protejăm, atât pe noi înşine, cât şi familiile noastre sau colegii de serviciu pe durata producerii unui cutremur, precum şi ceea ce trebuie să facem imediat după producerea seismului”, a declarat Frank Hajdinjak, director general al E.ON Romania. În prima lună de la lansarea campaniei, reprezentanţii ISU Neamţ şi cu voluntari E.ON au derulat mai multe acţiuni de informare a cetăţenilor, prin distribuirea materialelor tipărite special realizate pentru diseminarea mesajelor campaniei.

Prin aceste materiale sunt popularizate regulile care trebuie respectate în amenajarea locuinţei pentru limitarea pericolelor în caz de cutremur şi modul în care cetăţenii trebuie să reacţioneze în timpul producerii seismului, în funcţie de locul în care se află în momentul respectiv: acasă, la serviciu, pe stradă.

În cadrul campaniei vor avea loc exerciţii de simulare a producerii unor situaţii de urgenţă în cadrul cărora cetăţenii vor fi învăţaţi cum să se comporte în cazul producerii unor astfel de evenimente. Un astfel de exerciţiu a avut loc vineri, 27 februarie, la toate unităţile de învăţământ din judeţ.

„Conştientizarea populaţiei cu privire la comportamentul care trebuie adoptat în cazul unui cutremur este unul dintre principalele obiective instituţionale ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, care poate fi însă cel mai bine realizat  cu sprijinul tuturor componentelor societăţii civile”, a declarat colonelul Nicolae Cornea, şeful IGSU. Pe lângă măsurile necesare pregătirii şi amenajării locuinţei în eventualitatea unui seism, respectiv cele legate de comportamentul ce trebuie adoptat înaintea, în timpul şi după producerea cutremurului, foarte importantă este şi cunoaşterea şi însuşirea măsurilor de siguranţă în ceea ce priveşte sursele de gaze naturale şi electricitate.

Ce trebuie să faci înainte de cutremur?

-asigură-te că ştii de unde se întrerupe alimentarea cu gaze naturale şi cu energie electrică;

-asigură-te că sistemele de încălzire (centrala termică, boilerul, soba, radiatoare electrice etc.) sunt montate corect şi solid fixate pentru ca în caz de cădere sau răsturnare să nu rupă conductele de gaz, să nu atingă instalaţiile electrice sau să aprindă materiale inflamabile;

-asigură-te că articolele inflamabile şi produsele menajere chimice sunt depozitate departe de sursele de căldură şi în locuri în care nu se pot răsturna.

Ce trebuie să faci după producerea cutremurului?

-întrerupe alimentarea cu gaze naturale şi cu energie electrică;

-nu aprinde lumina şi nu folosi focul deschis – conductele stradale şi instalaţiile interioare de gaze naturale din clădiri pot fi avariate (rupte, fisurate, distruse) şi pot genera scăpări masive de gaze urmate de incendii sau explozii;

-verifică starea instalaţiei de gaz doar cu spumă de apă şi săpun, de îndată ce este posibil. În cazul în care constaţi scăpări de gaze, închide robinetul de alimentare cu gaze, deschide fereastra şi cheamă echipa de intervenţie a distribuitorului de gaze natural;

-nu te apropia la o distanţă mai mică de 20 metri de liniile electrice căzute sau suspendate deasupra solului şi nu permite altor persoane să se apropie;

-stai departe de orice obiect care ar putea atinge cablurile: un gard, un copac, o clădire, o maşină;

-atunci când cablurile electrice aeriene ating autovehiculul în care te afli, rămâi în interiorul acestuia, anunţă serviciile de urgenţă şi aşteaptă sosirea echipajelor de intervenţie;

-foloseşte o lanternă pentru iluminat. Evită folosirea lumânărilor pentru a nu provoca o explozie sau un incendiu;

-nu încerca să repari singur defecţiunile produse la instalaţii electrice sau de gaze naturale. Reparaţiile se fac doar de către specialişti autorizaţi.

Cristina IORDACHE

1 Comentariu la acest articol. Alatura-te conversatiei.

  1. CLAUDIU 05/03/2015 la 9:47 -

    toate cele enumerate mai sus sunt OK ! IDEEA e daca mai ce ori pe cine chema ptr verificari ,reinstalari ,daca reteaua e subterana nu aeriana ,iar drumurile s au surpat pe unde mai merge acel laborator PRAM mobil ? ASA ca mai curand sa ne RUGAM SA NU SE PRODUCA .