*De la serele din „Galaţi”- made Turcia, şi până la tarabe pieţelor nemţene, costul ardeilor şi gogoşarilor suferă transformări majore
Gospodinele din Neamţ care au crezut că vor trage lozul câştigător lăsând aprovizionarea de toamnă pe ultima sută de metri, s-au înşelat, căci preţurile din pieţe la unele legume n-au dat înapoi – ba, dimpotrivă! Drumul scumpirilor începe de când agricultorii bat palma cu intermediarii care ştiu că vor obţine un câştig gras, în scurt timp, şi cu „investiţii” minime.
Din această cauză, multe gospodine preferă să mai adauge ceva bănuţi pentru şi cumpără un kilogram de carne, cu care îşi pot hrăni familia două-trei zile.
Pe alte tarabe găseşti expuşi gogoşari de pe câmpurile din Bacău sau alte zone, dar care nu sunt de o calitate bună şi se dau cu preţuri mai „mici”, cuprinse între 3,50 şi 7 lei, asta în funcţie şi de felul cum arată legumele. Şi ardeii kapia au nişte „scoruri” mari, de te cruceşti, e vorba de 7 lei kilogramul. Chiar ieri am discutat pe această temă, cu unul dintre cei mai cunoscuţi agricultori nemţeni, de realizările căruia s-a discutat în presa locală şi cea centrală. Dânsul nu este de acord cu felul în care este tratat şi respectat cetăţeanul de aceşti comercianţi, denumiţi de dânsul „fără de Dumnezeu”.”Eu practic o agricultură ecologică. Muncesc foarte mult pe câmp, dar nu iau pielea de pe om, chiar las la aprecierea clientului, cu cât să-mi plătească marfa. Din păcate ce se întâmplă în această perioadă prin pieţele noastre, nu este tocmai corect! Cum poţi să profiţi în aşa mod de bieţii oameni? Fiecare familie ar vrea să-şi pună pentru la iarnă tot felul de zarzavaturi şi borcane cu zacuscă şi alte preparate. Cum însă preţurile sunt exagerat de mari, gospodinele se lasă lehamite şi nu mai pregătesc nimic, căci în prag de iarnă există şi alte priorităţi”.
Este drept că la unele legume preţurile n-au crescut, iar cartofii, ceapa şi morcovii, nu sunt scumpi. Nu de acelaşi lucru putem vorbi şi despre castraveţi, care ieri, se comercializau cu 5 lei kilogramul. Tot în aceste zile, am discutat cu o precupeaţă din Piaţa Centrală, care mi-a zis că gogoşarii şi ardeii graşi roşii, sunt din Galaţi. Am privit cu multă neâncredere către dânsa şi marfa expusă pe tarabe, căci era aproape clar că legumele erau turceşti şi nicidecum din Galaţi, unde se ştie au foat inundaţii, iar serele distruse. În mod paradoxal, suntem nevoiţi să dăm un pumn de bani pe o marfă adusă din străinătate, care mai este şi plină de chimicale. Tot să trăieşti!
V. ANDRIEŞ