19 oameni cu 7 mașini de intervenție în 7 ore de luptă cu flăcările, după ce un TIR s-a răsturnat, la Ruseni

15/09/2016

camion-ars-svsuborlesti-4 camion-ars-svsuborlesti-5*Traficul a fost oprit pe ambele sensuri *Localnicii au stat câteva ore fără curent

Un TIR încărcat cu deșeuri de carton s-a răsturnat, marți seara, într-o curbă, iar încărcătura a luat foc, punând în primejdie rețeaua de alimentare cu energie electrică a localnicilor din satul Ruseni, comuna Borlești. Șoferul, un sucevean de 42 de ani, ar fi intrat cu viteză în curbă și apoi s-a răsturnat, alunecând vreo 15 metri până s-a oprit lângă un stâlp de electricitate, peste drum de biserica „Sfinții Mihail și Gavril“, aflată în construcție.

În data de 13 septembrie, la ora 17:12, s-a cerut ajutorul pompierilor pentru că încărcătura a luat foc. Mai multe echipaje de pompieri și de pompieri voluntari din comunele limitrofe și de la Roznov au răspuns apelului, urmând șapte ore de luptă cu flăcările. Echipaje de poliție rutieră și de ordine publică au ajuns rapid și au asigurat perimetrul pentru intervenție, traficul fiind oprit pe ambele sensuri pentru mai bine de o oră și apoi reluat doar pe un singur fir, până spre miezul nopții, când s-a încheiat intervenția. „La locul intervenției s-au deplasat 9 subofițeri din cadrul Detașamentului de pompieri Piatra Neamț cu o autospecială de lucru cu apă și spumă, o autospecială de capacitate medie, un autocamion de intervenție, o ambulanță SMURD, o motopompă și o autospecială FRAP. În urma incendiului au ars aproximativ 17 tone de deșeuri carton tocat și prelata semiremorcii. Din cauza neadaptării vitezei în curbă, autotrenul s-a răsturnat pe partea dreaptă a carosabilului“, a declarat locotenent-colonelul Cătălin Leonte, ofițerul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț.

Șoferul a scăpat doar cu un atac de panică și o zgârietură la cot, fiind îngrijit de paramedicii echipajului SMURD.

La incendiu au ajuns foarte repede, în urma apelului, 4 voluntari cu o autospecială de capacitate medie de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Roznov, 2 voluntari cu o autospecială de lucru cu apă și spumă de la SVSU Tazlău și 4 voluntari cu un buldoexcavator de la SVSU Borlești.

Nu era doar incendiul o problemă, ci și combustibilul scurs pe asfalt. „Noi am dat o mână de ajutor la sablarea carosabilului, prin împrăștierea de perlit, care a absorbit foarte repede combustibilul și a permis militarilor să intervină la stingerea incendiului. A fost o misiune dificilă, pentru că s-a derulat până la miezul nopții, dar marea șansă a șoferului a fost faptul că în zonă nu prea circulă pietoni, altfel… N-a stricat decât un panou publicitar. Pompierii care au derulat operațiunile de stingere a incendiului au putut să alimeteze mașinile de la o sursă din apropiere, un bazin natural aflat cam la doi kilometri, apoi noi i-am ajutat la curățarea șoselei“, ne-a declarat Bogdan Barcan, șeful SVSU Borlești.

Incendiul izbucnit la baloții de carton a fost stins în cele din urmă, militarii stabilind că s-a produs din cauza frecării anvelopei autotrenului de carenajul aripei, ceea ce a dus la aprinderea prelatei și ulterior a baloților de carton.

*Misiune pentru pompierii romașcani în Iași

Marți, 13 septembrie, chiar Ziua Pompierilor din România, a fost o zi nefastă și pentru un alt șofer de TIR, care s-a răsturnat la Ciohorăni, județul Iași, dar aproape de granița cu județul nostru.

În jurul orei 13, acolo au fost chemați și au intervenit militarii de la Detașamentul de Pompieri Roman. Echipajul s-a deplasat cu o autospecială de capacitate medie și a asigurat măsuri de protecție la incendiu în cazul acestui accident, produs în localitatea Ciohorăni, județul Iași, informează ISU Neamț. (Sursa foto: SVSU Borlești.)

Cristina IORDACHE