14 arme recuperate de polițiști în patrimoniul Complexului Muzeal Neamț

19/05/2017

Istoria se scrie mereu și este vie. Dovadă stau numeroasele fragmente recuperate în ultimul timp de polițiștii nemțeni, arme cu deosebită relevanță istorică găsite, în mare parte, la perchezițiile derulate la suspecții de trafic cu obiecte de patrimoniu din Piatra Neamț și Roman.

O adevărată panoplie, însumând 14 arme vechi recuperate în anii 2010-2014 datorită meticulozității cu care ofițerul Vitalie Josanu, singurul specialist al Poliției Neamț în protejarea patrimoniului cultural național, a urmărit firul ascuns necunoscătorilor pe care obiecte de mare valoare istorică îl au dincolo de drumul oficial. Toate aceste arme vor putea fi în curând văzute în expoziția găzduită permanent la Complexul Muzeal Neamț.

Ajutat de colegii de investigații criminale din Piatra Neamț și Roman, comisarul Vitalie Josanu a reușit să recupereze, între altele, 5 arme de o importanță istorică: două pistoale Beretta (cu marcaje românești), un pistol Steyr – an fabricație 1912, o armă militară ZB –model 1924 (marcată cu cifra regală), un revolver Lebel care prezintă cifra regală pe mâner. Acestea sunt o serie de piese importante pentru istoria militară a României, din timpul celor două războaie mondiale.

„O mare contribuție în găsirea și preluarea acestor obiecte de interes național au avut-o și colegii Serviciului de Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Neamț. Toate cele 14 arme confiscate de-a lungul timpului au fost supuse procedurii de valorificare de către Serviciul Logistic din cadrul IPJ Neamț, conform reglementărilor legale, fiind obținut avizul pozitiv al Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor pentru valorificarea lor muzeală. Astfel, în scurt timp, armele se vor regăsi expuse în cadrul Complexului Muzeal Neamț“, a declarat inspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț.

Iubitorii de istorie, tinerii și toți cei care doresc să admire aceste piese va avea în curând prilejul să vizioneze galeria dedicată fragmentelor de patrimoniu, ce cuprinde o bogată colecție de exemplare semnificative pentru istoria militară și nu numai a secolului XX.

Cristina IORDACHE